Index Vakbarát Hírportál

Vulkánok melegítenek vizet a Marson

2019. február 15., péntek 16:39

Sokan bíznak abban, hogy a Mars élő bolygó, és talán tényleg van valami titka a kérge alatt. A folyékony víz jó kiindulópont ehhez, és egy nemzetközi tudóscsoport 2018 júliusában már igazolta, hogy találunk belőle a déli sarkvidéki jégsapka alatt. 

A bolygó körül keringő európai Mars Express űrszonda sós vizet mutatott ki egy nagyjából húsz kilométer átmérőjű tó medencéjében. A kutatást vezető Robert Orosei úgy vélte, a víz a sóssága, illetve az ebből fakadó alacsonyabb olvadáspont miatt folyékony. 

Most egy kutatás más magyarázatot talált a jég olvadására: vulkáni tevékenység zajlik a felszín alatt. A Geophysical Research Letters című tudományos lapban publikált tanulmány szerint ehhez bőven elegendő egy magmakamra jelenléte, amely nincs 10 kilométernél mélyebben.

Az új kutatás modellje alapján a só önmagában nem lenne elegendő a tó létrejöttéhez, a geológiai aktivitás viszont megteremtheti a körülményeket a víz képződéséhez. 

Úgy tudjuk, hogy a Mars belseje nem olyan meleg, mint a Földé, a pontos hőmérsékletet azonban még nem ismerjük ezt a Marsra leszállt Insight űrszonda fogja majd megmérni. 

(Cnet)

Rovatok