Index Vakbarát Hírportál

Látogatható lesz Rómában Julius Caesar meggyilkolásának helyszíne

2019. február 18., hétfő 21:02 | aznap frissítve

Céges adományból feltárják és 2021 vége felé megnyitják a látogatók előtt Rómában a Torre Argentina téri, utcaszint alatti régészeti lelőhelyet, ahol időszámításunk előtt 44-ben szenátorok egy csoportja halálra késelte Julius Caesart.

A largo di Torre Argentina-i régészeti leletek restaurálását Virginia Raggi főpolgármester jelentette be hétfőn, amikor aláírta a finanszírozási szerződést a híres Bulgari ékszeripari céggel.

Az egykori Mars-mező helyén négy templom és egy színház maradványai fekszenek. Az elhanyagolt antik romoknak most csak bizonyos részeit láthatják a járókelők fentről, az utcai korlátok mögül lepillantva.

A romterületre évtizedek óta csak a tér híres kóbor macskáinak, az őket etető önkénteseknek és alkalmanként régészeknek van bejárásuk, írja az MTI.

A téren álló templomok mind a köztársaság korából, vagyis a Krisztus előtti 4-1. századból származnak. Az építmények különböző életkora szabad szemmel is azonnal megállapítható, mivel minél mélyebben fekszik egy templom, annál korábbi.

A Mars-mezőn állt a régi Róma első állandó és kőből emelt teátruma, a Pompeius Színház is, amelynek oszlopos előcsarnokában i.e. 44. március 15-én Julius Caesart megölték. „A largo Argentina az egyik legrégebbi régészeti helyszín Rómában. Büszkén járulunk hozzá, hogy a rómaiak visszakapják ezt a területet” – mondta Jean-Christophe Babin, a Bulgari ügyvezetője.

A római ékszerház finanszírozta 2016-ban a turisták körében olyannyira kedvelt Spanyol-lépcső felújítását is. A Bulgari 1884-ben a lépcső tetejénél nyitotta meg első üzletét. Az olasz–francia luxusipari cég félmillió eurót ad a régészeti lelőhely körzetének restaurálására, ezt az a további félmillió euró egészíti ki, amely a Spanyol-lépcső renoválására adott pénzből maradt meg.

Rovatok