Index Vakbarát Hírportál

5600 éves koponyát ásott ki egy amatőr a Temze iszapjából

2019. február 20., szerda 15:58

A Temze mentén évszázadok óta élnek emberek, akik hobbiból vagy megélhetésük biztosítása végett a folyó iszapjában keresgélnek értéktárgyak iránt. Egyikük egy emberi koponyatöredéket talált, mamirő kiderült, hogy időszámításunk előtt 3600-ból származik. Így a riasztott rendőröknek nem volt dolguk vele.

A Temze környéke évezredek óta lakott, így az iszapban turkálók joggal számíthatnak arra, hogy időnként valami igazán értékes - de legalábbis igazán régi leletre bukkannak. Korábban már előkerült az iszapból egy 5500 éves bunkósbot és egymás mellett három üléssel rendelkező illemhely is.

Múlt szeptemberben Martin Bushell, aki rendszeres kapirgál az iszapban (angol kifejezéssel: mudlarker), talált egy koponyadarabot. Mint később kiderült, az 5600 éves újkőkorszaki férfitől származó lelet a legrégebbi emberi maradvány, amit eddig kiástak a Temze iszapjából. A mudlarkerek mestersége nem nélkülözi a veszélyt. Ezt bizonyítja az a csontváz, amelyet ugyancsak a Temze iszapjában találtak, és egy 500 évvel ezelőtt élt mudlarkertől származott.

Bushell azonban nem tudta, hogy ilyen régi lelettel van dolga, hiszen csak egy megbarnult koponyadarabot látott, ezért azonnal hívta a rendőrséget (ahogy az emberi maradványok megtalálása esetén szabályszerű). A detektívek ki is szálltak a helyszínre, és átkutatták a környéket, hogy hátha megtalálják a csontváz egyéb darabjait - de ez a keresés nem járt sikerrel.

A koponyacsont szénizotópos kormeghatározása fedte fel, hogy az illető nem mostanában hunyt el, hanem 5600 évvel ezelőtt. A csontot mától lehet megtekinteni a Londoni múzeum kiállításán, együtt más leletekkel, amelyeket ugyancsak a Temze aljzatából ástak ki, és i. e. 450 000-i. sz. 50-ből származnak.

A Londoni Múzeum csontgyűjteményének kurátora szerint azért rendkívül értékes a lelet, mert alig tudunk valamit az újkőkorban a Temze mentén élt népességről. Annyi bizonyos, hogy azokban az időkben nyílt erdőség borította a tájat, az ott élő emberek pedig vadászó gyűjtögető tevékenységet folytattak.

Forrás: Live Science

Rovatok