Index Vakbarát Hírportál

A fiatal vér magunkba infúziózása mégsem jó ötlet

2019. február 20., szerda 16:22

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) figyelmeztetést adott ki azon több mint gyanús kezelésekkel szemben, amelyek azt állítják, hogy fiatal emberek vérének transzfúziója nagyjából a világ összes betegségét gyógyíthatja. Finoman fogalmazva azt írják, hogy ezen beavatkozások biztonságossága és hatásossága nem bizonyított.

Nemrégiben mi is beszámoltunk arról, hogy amerikai startup cégek kisebb vagyonért vállalják, hogy egy-két liter, fiatal embertől származó vért ömlesztenek át a pénzes kuncsaftok vénáiba. A vélt előnyöket egyértelműen cáfoló, és a nagyon is valóságos veszélyeket kihangsúlyozó temérdek cikk ellenére úgy tűnik, hogy a szolgáltatás létező fogyasztói igényre lelt.

A felfokozott érdeklődés hatására az FDA is elérkezettnek látta az időt a megszólalásra. Mint állásfoglalásukban írják, nincs bizonyíték arra, hogy a fiatal donoroktól származó vérplazma képes lenne meggyógyítani, kezelni vagy megelőzni az állításokban szereplő betegségeket. Ugyanakkor számos kockázata van minden plazmakészítmény használatának.

Kijelentik továbbá, hogy a fiatalplazma-kezelések nem mentek át azokon a szigorú hatásossági és biztonságossági teszteken, amelyeket az FDA megkövetel minden újonnan bevezetett egészségügyi beavatkozástól. Ezáltal ez a kezelés nem tekinthető hatásosnak és biztonságosnak sem.

Erőteljesen lebeszélnek mindenkit arról, hogy efféle kezeléseknek vesse alá magát.

A szokatlanul erős szóhasználatú állásfoglalásban konkrétan azt írja az FDA, hogy bizonyos lelkiismeretlen szereplők az aggódó betegeken nyerészkednek, miközben fiataloktól származó vérplazmát ajánlanak nekik. Eközben pedig alkalmanként lebeszélik őket arról, hogy a bizonyított hatásosságú kezeléseknek vessék alá magukat.

Az FDA-állásfoglalás hatására az Ambrosia nevű cég (vélhetően a retorzióktól tartva) azonnal abbahagyta a kezeléseket.

Forrás: FDA

Rovatok