Index Vakbarát Hírportál

Ez a hajtogatható papírdarab tűpontosan kimutatja a maláriát

2019. február 20., szerda 09:12 | aznap frissítve

Egy most bemutatott, három részt hajtható papírlapra épített maláriateszt még a sokkal drágább terepi diagnosztikai eszközök pontosságát is felülmúlja. Fejlesztői reményei szerint a segítségével fillérekből vizsgálhatóvá válnak a veszélyeztetett, harmadik világbeli emberek, akiknek gyakran a legközelebbi kórházba jutás is megoldhatatlan.

A malária  a kifejezetten olcsó és könnyen előállítható gyógyszerek ellenére továbbra is az egyik legsúlyosabb egészségügyi tehertétel a harmadik világban. Az Egészségügyi Világszervezet jelentései szerint jelenleg évi 219 millió megbetegedés történik, és közülük több mint 400 ezren meg is halnak, főként az öt évnél fiatalabb, alultáplált gyerekek.

Az afrikai falvakban már a betegség felismerése is szinte megoldhatatlan nehézségekbe ütközik, hisze az eddigi megfizethető diagnosztikai módszerek pontatlanok voltak, a pontos metódusok viszont drágák, és képzett egészségügyi személyzetet igényelnek. A legtöbb haláleset a későn felismert megbetegedésekből származik, így életbevágó jelentősége van a vidéki körülmények között is hatékonyan használható, és az afrikai országok számára is elérhető maláriateszteknek.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratának ( PNAS) legújabb számában tették közzé Jonathan Cooper, a Glasgow-i Egyetem biomérnöke, és a Dublini Városi Egyetemen dolgozó kollégái az általuk fejlesztett eszközt. A hatékonyságot bizonyító terepi vizsgálatok eredményei szerint az esetek 98 százalékában helyes eredményt adott a teszt, amikor egy a malária által rendkívüli módon veszélyeztetett ugandai iskoláscsoporton próbálták ki.

A próba első lépésenként egy csepp vért kell helyezni a papírlap megjelölt helyére. A papír bizonyos területeit viasszal burkolták, hogy a vér csak arra folyjon, amerre szeretnék. Ezután a papírt harmonikaszerűen össze kell csukni. Az összecsukás által a vérminta specifikus tesztcsíkokkal kerül kapcsolatba, amelyekben zajló reakció folytán a maláriát terjesztő parazita megkötődik.

Ezután az eszközt műanyag filmmel kell hermetikusan lezárni, és háromnegyed órányi melegítés hatására a parazita DNS-e megsokszorozódik, így egyszerűbbé válik a kimutatása. Ha a teszt felismeri a parazita-DNS-t, akkor (a terhességi teszteknél megszokott módon) két csík jelenik meg, ellenkező esetben csak egy.

Cooper és munkatársai összesen 67 hat-tizennégy éves gyereket teszteltek az eszközzel Uganda két régiójában. A vizsgálatok előtt sem a kutatók, sem maguk a gyerekek nem tudták, hogy fertőzött-e valamelyikőjük maláriával. Az eredmények szerint a papír teszt a laboratóriumi vizsgálatokkal 98 százalékban azonos eredményt hozott. Az ugandai kormány máris bejelentette, hogy megfontolják a teszt alkalmazását a mindennapi orvosi gyakorlatban is. A teszt laboratóriumi előállítási költségét kevesebb mint 2 dollárra becsülik, amely drasztikusan csökkenhet, ha ipari léptékben kezdik gyártani.

Forrás: Verge

Rovatok