Index Vakbarát Hírportál

Ez nem csak egy telefon félmilláért

2019. február 20., szerda 20:38

Bemutatkozott a Samsung 2019-es tavaszi csúcskollekciója, az új formával jelentkező Galaxy S10e, S10, S10 Plus és S10 5G mobilok. A jubileumi modellek már az indulásnál egy eleve szélesebb vevői kört igyekeznek lefedni azzal, hogy a kínálatba bekerült az olcsóbb S10e modell, ugyanakkor a másik végleten a kerámia hátlapos Galaxy S10 Plus ára maximális felszereltséggel, úgy tudjuk, a félmillió forintot is átlépi.

nem, ez nem csak egy telefon félmilláért

A csúcsmodellben komolyabb hardver van, mint egy felső kategóriás laptopban, és bőven vannak olyan professzionális alkalmazások, amikkel ezt ki lehet majd használni. Persze, nyilván megveszik majd azok is, akiknek egyszerűen csak nem számít a pénz, és elszórják bármire, ami drága. Nekik szól a legdrágább modellek exkluzív kerámia hátlapja, hogy érezzék a törődést.

Az eltérő árú modellek közt a kamerák számában van különbség, és persze a memória és tárhely méretében, amit a cikk végén lévő táblázatban foglaltunk össze. 

Pár lényeges tudnivaló:

Régi-új kialakítás

Londonban a bemutató előtt bő egy óránk volt a kezünkben forgatni a készülékeket, és ez alapján az első benyomásom az, hogy szinte semmit sem változott a forma. A dizájn korábban megismert nyelvezetét viszik tovább, ami jó, hiszen rögtön felismerhető, hogy egy Galaxy mobilról van szó. Ez különösen akkor igaz, amikor hátulról nézzük - fel sem tűnik, hogy egy új telefon van a kezünkben.

Hacsak arról nem, hogy eltűnt onnan az ujjlenyomatolvasó, és átkerült a kijelzőbe. Ebben a Samsung nem tudott világelső lenni, a kínaiak megelőzték, az pedig később, a hosszabb teszteken fog kiderülni, hogy minőségben - például a felismerés pontosságában - sikerült-e előrébb jutni. Ez a funkció a kijelző alsó részén működik, ahol korábban a nyomásérzékeny terület volt, és a kijelzőt lehetett aktiválni. A beléptetést csak egy samsungos kolléga tudta bemutatni, hiszen nem volt idő saját fiókkal konfigurálni a demóeszközöket, de nála azonnali volt az ujjlenyomat felismerése. Az S10e kivételével mindegyik verzióban ultrahangos szenzor van, ami érzékeli a barázdák mélységét.

Szemből is megmaradt a jól azonosítható hátraívelt a kijelző, amit viszonylag kevesen tudtak lemásolni (a Huawei Mate 20 Pro a legjobban sikerült koppintás). Annyi változás történt, hogy megint pár tizedmilliméterrel keskenyebb lett a káva, és a kamera nem egy egybefüggő szenzorszigetre került, hanem kapott egy pici kis lyukat a kijelzőpanel jobb fölső sarkában. Ezt lézerrel vágták ki, hogy ne sérüljenek a környékén a pixelek.

még mindig rohadt jól néz ki

Ezzel a kameralyukkal sokat nem vesztettünk, mert a kijelző 19:9-es elnyújtott képarányából adódóan a 16:9-es filmek, és a többi vizuális tartalom nem fog idelógni, egy fekete sáv jelenik majd meg ott, ahol eddig a káva volt. Igazából csak nyertünk ezzel, hiszen ott is lehetnek pixelek, ahol eddig legfeljebb a hangszóró nyílását láthattuk, és így a fölső sávban a térerőt, hangerőt és akkutöltöttséget jelző indikátorok nem az értékes tartalommegjelenítő felületet foglalják el.

Abban az üres állapotában, ahogyan a demón kipróbálhattuk, a Galaxy S10 nagyon gyors volt, de ezt már két évvel ezelőtt is elmondhattuk a Samsung csúcsmobiljairól. Benchmark méréseket nem engedtek elvégezni, erre a hét vége felé lesz majd lehetőség. De nem is feltétlenül ez a lényeg. A Samsung mindig sokat dolgozott a telefon szoftverén, és most a Bixby lett úgy okosabb, hogy ebben végre nem számít a nyelvtudás hiányossága (a hangos utasítások még mindig pár nyelvre korlátozódnak).

A mesterséges intelligenciát olyan hasznos dolgokra fogják használni többek közt, hogy a telefon felismeri majd a szokásainkat, és ha minden reggel azzal indítunk, hogy bekapcsoljuk a zenelejátszást, akkor az S10-es magától bekapcsolja majd a kedvenc appunkat - Spotify, Deezer stb. - a háttérben, és így még gyorsabb lesz a betöltése. Az irodában pedig kikapcsolja a háttérben futást, ha nem szoktunk munka közben zenét hallgatni. Ebbe nekünk is lesz beleszólásunk, sőt, előre beprogramozhatunk rutinokat, összetett feladatokat.

Hogy a kamera mennyire tudja ügyesen kihasználni az AI-t (ami igazából az AI-nak egy jóval egyszerűbb változata), az majd a részletesebb teszten fog kiderülni. Alapvetően arról van szó, hogy a korábbi húsz helyett már harminc különböző témát ismer fel, és ahhoz igazítja a kamera beállításait. Ezzel kapcsolatban vannak rossz tapasztalataink, például amikor egy háttérben látható növény vagy a kék ég megzavarja a rendszert, és nem a fő témához igazodnak a beállítások. A mozgás közben készülő videókat is okosabban egyensúlyozza ki a kamera, ezt Super Steady Video módnak nevezték el - majd meglátjuk, hogy a gyakorlatban mire képes.

Kicsit csalódást keltett, hogy a Samsung nagyon a kinézetre és a speckókra fókuszált, ami elég keveset ad hozzá a cikk végén látható részletes táblázathoz, és a telefonról készült fotókhoz. Kimaradtak a korábbi hasonló események tematikus bemutatói, amikor látványos kellékekkel lehetett lassított felvételeket készíteni, vagy ahol előre összeállított eszközökkel mutatták meg a Dex módot. A számítógépként való működés az új csúcsmodell miatt különösen izgalmas, hiszen a vadiúj processzorral, az 1 TB tárhellyel és 12 GB RAM-mal bizonyára sokkal gördülékenyebben működik, mint eddig. A Dexről annyit sikerült megtudni, hogy lényegében ugyanazt tudja, mint eddig a Note 9-en, de készül valami új dokkoló, amiről ott még nem beszélhettek.

Végül íme a félmillió forintos kérdés:

Mi az, ami leginkább megfogott a Samsung Galaxy S10-ben?

A benne rejlő potenciál. Oké, királyul is néz ki, és ha ilyennel rohangálunk, garantáltan öt-tíz percet beszélgethetünk az ismerőseinkkel a kilyukasztott kijelzőről, hogy szerintünk miért menő, és hogy szerintük miért nem kéne nekik. Nem mintha erre lenne szükségem, de a Föld nevű bolygó egyik legnagyobb elektronikai cégének nyilván mindig olyan termékeket kell bemutatnia, amelyek beszédtémává válnak.

Kíváncsi vagyok, hogy mire képesek a kamerák sötétben, és hogy a hétköznapokon miben segít a Bixby automatizációja. Vagy ez is sunyin kilövi az appokat, mint a Huawei agresszív háttérfolyamat-kezelése? És persze ott akarom látni az asztalomon, számítógép módban, virtuális gépbe csomagolt Linuxot futtatva, megnézni, hány ablakot lehet egyszerre megnyitni, lehet-e rajta komolyabb dolgokat programozni.

Vajon a Samsung Galaxy S10 már az a mobil, amire tíz év múlva úgy tekintünk vissza, hogy minden itt kezdődött? Hamarosan teszteljük, és ez is kiderül.        

   S10e S10 S10+ S10 5G
Ár 258 000 forinttól 310 000 forinttól 340 000 forinttól ?
Méret   142,2×69,9×7,9 mm
150 gramm
149,9×70,4×7,8 mm
157 gramm
157,6×74,1×7,8 mm
175 gramm
162,6×77,1×7,94 mm
198 gramm
Kijelző  5,8 col, full HD+ 6,1 col WQHD+  6,4 col WQHD+  6,7 col WQHD+
Hátsó kamera 1.  16 MP f/2.2 ultraszéles
fix fókuszú
16 MP f/2.2 ultraszéles
fix fókuszú
16 MP f/2.2 ultraszéles
fix fókuszú
hQVGA 3D mélységszenzor
Hátsó kamera 2. dualpixel 12 MP
optikai stabilizátor
széles látószög
f/1.5 vagy 2.4
autofókusz
dualpixel 12 MP
optikai stabilizátor
széles látószög
f/1.5 vagy 2.4
autofókusz
dualpixel 12 MP
optikai stabilizátor
széles látószög
f/1.5 vagy 2.4
autofókusz  
16 MP f/2.2
ultraszéles látószög
fix fókuszú
Hátsó kamera 3.     - 12 MP optikai stabilizátor
telefotós, f/2.4
autofókusz
12 MP optikai stabilizátor
telefotós, f/2.4
autofókusz
dualpixel 12 MP
optikai stabilizátor
széles látószög
f/1.5 vagy 2.4

12 MP optikai stabilizátor
telefotós, f/2.4
autofókusz
Első kamera 1. duálpixel 10 MP
autofókusz f/1.9 
duálpixel 10 MP
autofókusz f/1.9
duálpixel 10 MP
autofókusz f/1.9
duálpixel 10 MP
autofókusz f/1.9
Első kamera 2. - -   8 MP autofókusz
mélységérzékelés
f/2.2
hQVGA 3D mélységszenzor
Memória / tárhely 6 GB / 128 GB
8 GB / 256 GB
microSD max. 512 GB
8 GB / 128 GB
8 GB / 512 GB
microSD max. 512 GB
8 GB / 128 GB
8 GB / 512 GB
12 GB / 1 TB
microSD max. 512 GB
8 GB / 256 GB
Aksi   3100 mAh 3400 mAh   4100 mAh 4500 mAh
Töltés   más eszköz vezeték nélküli töltése, gyors vezeték nélküli töltés 2.0 más eszköz vezeték nélküli töltése, gyors vezeték nélküli töltés 2.0 más eszköz vezeték nélküli töltése, gyors vezeték nélküli töltés 2.0   más eszköz vezeték nélküli töltése, gyors vezeték nélküli töltés 2.0, szupergyors vezetékes töltő
Processzor   8 magos és 8 nanométeres 8 magos és 8 nanométeres 8 magos és 8 nanométeres 8 magos és 8 nanométeres
Hálózat   akár 2 Gbps 4G akár 2 Gbps 4G akár 2 Gbps 4G akár 2 Gbps 4G, 5G  

(Borítókép: Tóth Balázs / Index)

Rovatok