Index Vakbarát Hírportál

A növényi tonhalpótlék legalább nem büdös

2019. február 22., péntek 15:50

A Good Catch vegán élelmiszereket forgalmazó vállalat piacra dobott egy tonhalra emlékeztető terméket, amelyről azt állítják, hogy úgy néz ki és olyan íze van, mint az igazinak, csak a szaga nem olyan szúrós.

Az állati eredetű élelmiszerek növényi alapú utánzatainak piaca mára 13,7 milliárd dollárosra hízott. Már korántsem csak a vegánok vesznek ilyesmit, hanem a nyugati országok sok olyan fogyasztója, aki felelősségteljesen kíván étkezni, és tisztában van azzal, hogy a hústermelés rendkívül energiaigényes és sok üvegházhatású gáz kibocsátásával jár – magyarul szennyezi a környezetet és hozzájárul a klímaváltozáshoz.

Persze azért azt még merész lenne kijelenteni, hogy ezek a húsutánzatok megtéveszthetnek bárkit is, aki evett már igazi húst.

Ugyanakkor a piac dinamikus bővülése azt jelzi, hogy az igény folyamatosan nő, és ezzel együtt a minőség sem tolerálhatatlan. A Good Catch főként hüvelyes növényeket (például különféle babfajtákat) és algát használ ahhoz, hogy imitálja a tonhal húsát. A termék kifejlesztése két évet vett igénybe – közölte a cég társalapítója, Chad Sarno.

Bevallása szerint a textúra kialakítása volt a legnehezebb feladat. Ehhez hat különféle babot kellett alkalmazniuk, hogy a termékben pont megfelelő legyen a fehérjék eloszlása. A tonhal szagát nem sikerült reprodukálni – vagy inkább direkt hagyták el. A felmérések szerint ugyanis a tonhal büdössége a fő oka annak, hogy az amerikai tonhalkonzerv-fogyasztás visszaesett az utóbbi időben.

1986 és 2016 között 42 százalékkal csökkent az Egyesült Államokban értékesített tonhalkonzervek mennyisége.

A szag hiánya azonban felvet egy problémát. Nem mindig tudatosul bennünk, de egy étel érzékelt ízében a szaglásnak rendkívül fontos szerepe van. Ha tehát elvesszük a tonhal szagát, annak talán örülnek a körülöttünk élők, de teljesen biztos, hogy megváltozik az íze is. És nem csak árnyalatnyi e változás. A kísérletek szerint a bekötött szemű, befogott orrú ember bajosan tud különbséget tenni az alma és a krumpli íze között.

E termék is a növényi alapú étrendek divatját igyekszik meglovagolni. A növényi húspótlékok piaca 2017-2018 között 24 százalékkal bővült. Tápértékében a tonhalutánzat nagyjából megfelel a húsutánzatoknak, sőt bizonyos tekintetben az igazi tonhalnak is. Egy 94 grammos adag 90 kalóriát, illetve 14 gramm fehérjét tartalmaz, és telített zsírsav nincs benne. Összehasonlításképpen: a tonhal 60 kalóriát, 13 gramm proteint tartalmaz.

Kérdéses azonban, hogy a tonhalutánzat lehet-e sikeres azon a piacon, ahol az eredeti termék iránti kereslet is esik. Főként úgy, hogy

egy 3,3 unciás (93,55 grammos) csomag 5,99 dollárt kóstál, míg ugyanennyi igazi tonhalat már 1,50 dollárért lehet kapni.

Forrás: MarketWatch

Rovatok