Index Vakbarát Hírportál

Itt az összehajtható Huawei Mate X mobil

2019. február 24., vasárnap 14:58

Sejteni lehetett a meghívóból, hogy ez lesz:

a Huawei bemutatta az első összehajtható kijelzőjű mobilját

Nem kötöttek kompromisszumot, ami a telefonként való használatot illeti, mert ebben az állapotában is 6,6 colos kijelző kerül elénk, ami még akkor is óriási lenne, ha nem lehetne kihajtani. Úgy viszont már 8 colt terítenek be a pixelek.

Alapból 2480×1148 képpontot jelenít meg, ehhez kell hozzáadni a hátlapra és a telefon élére kerülő plusz 2480×892 pixelt.

A kijelző nélküli oldalán találjuk meg a bekapcsológombot, ebbe építették bele az ujjlenyomat-olvasót, az usb-c töltőnyílás pedig a vastagabb rész aljára került. 55 wattos adapter jár hozzá, amely fél óra alatt 85 százalékra húzza fel a töltöttséget. Érdekes a kamera elhelyeztése, amely szintén a vastagabb peremre került.

A bemutatón Richard Yu vezérigazgató elmondta, három éven át dolgoztak a kijelző behajtását lehetővé tevő megoldásokon, és a szabadalommal védett zsanér száz alkatrészből áll, annyira összetett.

Az ára 2300 euró lesz.

Az már szinte mellékes, hogy 5G-n tud a mobilnetre kapcsolódni, amelyen 4,6 Gbps érhető el, 3 másodperc alatt letölthető rá egy 1 gigabájtos mozifilm.

A bemutatón rég nem látott tolakodás volt a Mate X körül, ám azt sajnos nem lehetett kézbe venni, virtinben tartották. A hajtogatós mobil valamikor nyáron kerül a boltokba. 

Egy új Matebook X Pro laptop is előkerült, pont mint tavaly, hogy a Huawei folytassa a menetelést a pc-k piacán, ahol tavaly a négyszeresére növelték az eladásaikat. Persze a pc-k iparában már nem látni olyan izgalmakas újításokat, mint a mobiloknál, és ennek megfelelően többnyire egy kis finomhagolás történt. 

A Huawei szeretné kihasználni, hogy tavaly világszerte több mint kétszázmillió mobilt adott el, ezért olyan szoftveres újítás is van a Matebook X Pro laptopban, amely a telefonok és a laptopok együttműködését segíti. A Huawei Share OneHop segítségével pillanatok alatt lehet átsugározni képeket és videókat a laptopra, hogy ott folytassuk a szerkesztést és a megosztást. Ugyanez a rendszer a vágólap megosztását is lehetővé teszi: ha valamit kimásolunk a mobilon, azt be tudjuk illeszteni a pc-n.

Rovatok