Index Vakbarát Hírportál

Gazdasági visszaesést okozhat a Vodafone-elnök szerint a Huawei letiltása

2019. február 25., hétfő 17:14 | aznap frissítve

Bizonyítékokat vár az Egyesült Államoktól a Huawei elleni vádak alátámasztására a Vodafone vezérigazgatója, Nick Read, aki a barcelonai mobil világkongresszuson beszélt a kínai gyártó ellen indított amerikai támadás kapcsán.

Read elmondta, hogy mivel a mobilhálózati berendezéseket gyártó piac tulajdonképpen háromszereplős – a Huawei mellett az Ericsson és a Nokia tekinthető globális szinten jelentősnek –, az egyik szereplő kvázi kizárása nemcsak a technológiai fejlődést redukálná, de a gazdasági növekedést is visszavetné.

A Vodafone az elmúlt hónapban jelentette be, hogy szünetelteti a Huawei maghálózati (core) berendezéseinek installálását európai hálózataiban mindaddig, amíg nem áll rendelkezésére a kormányok kockázatelemzése. Az 5G adóberendezések telepítése azonban zavartalanul folytatódik, jelentette az MTI.

Read hangsúlyozta azt is, hogy nem is lenne olyan egyszerű a kínai céget kizárni az 5G fejlesztésekből, mert

a jelenlegi 4G hálózat gerincét főként Huawei-termékek jelentik, és ezen eszközök cseréje szolgáltatási fennakadásokkal, no meg órási plusz kiadással járna, ez pedig két évvel vethetné vissza az európai 5G hálózatok fejlesztését.

Amerikában viszont, ahol nem Huawei-alapú a hálózat, nem okozna ekkora kimaradást és kiadást a kizárás.

Az amerikai vádak szerint a Huawei azért jelent kockázatot, mert a hatályos kínai törvények szerint a kínai vállalatok kötelesek együttműködni a hatóságokkal, így félő, hogy a berendezéseiken bonyolított adatforgalomhoz a hírszerző szerveknek rejtett hozzáférést (backdoor) biztosító funkciók beépítésére kötelezik a technológiai cégeket a kínai vezetők.

Rovatok