Index Vakbarát Hírportál

A Facebook visszaengedett néhány orosz oldalt, de továbbra sem tudja, mit kezdjen a propagandával

2019. február 25., hétfő 23:33

A Facebook február 15-én felfüggesztette néhány olyan oldal működését, amelyeket az orosz állami propagandagépezethez kapcsolódónak véltek, de most úgy néz ki, hogy legalább egy cég oldalai visszatérhetne a közösségi platformra.

A Maffick Media kifejezetten huszonéveseknek gyárt tartalmakat, az egyik fő részvényese a Ruptly nevű videós híroldal, aminek viszont az egyik legismertebb orosz állami médiacég, az RT a tulajdonosa. A Maffick Media ezt a kapcsolatrendszert nem tüntette fel az oldalain, amelyekkel összesen nagyjából harmincmillió amerikai fiatalt értek el, ezért függesztette fel a Facebook a működését.

Ez már önmagában szokatlan lépés volt, mert korábban nem volt kötelező feltüntetni az ehhez hasonló összefonódásokat, de az talán még különösebb, hogy a Facebook most úgy döntött, hogy visszaengedi a Maffick Mediát. A feltétel az volt, hogy a Maffick tüntesse fel a kötődéseit az orosz propagandamédiához. 

„A közeljövőben elkezdjük megkérni az oldalakat, amelyek potenciálisan félrevezető információkat közölnek, hogy hozzák nyilvánosságra az összefonódásaikat az anyacégeikkel. Például megkértük a Maffick Mediát, hogy az oldalain tisztázza ezt a kapcsolatot. Az oldalak leírásaihoz hozzáadták, hogy az RT-hez és a Ruptlyhoz kötődnek, így már az emberek megtudhatják, hogy kik üzemeltetnek egy-egy oldalt, amellyel a Facebookon találkoznak" - mondta a Facebook egyik szóvivője.

A Facebook a közelmúltban elkezdett azon dolgozni, hogy minél inkább átláthatóak legyenek a különféle oldalak a közösségi felületen, különös tekintettel azokra, amelyek álhíreket, ellenőrizetlen információkat terjesztenek, de bajban vannak azzal, hogyan szabályozzák az államilag támogatott oldalakat.

A Maffick Media arra panaszkodott, hogy precedensértékű, ami velük történt, hogy gyakorlatilag az oldal neve alatt ki van már emelve az, hogy milyen kötődései vannak a cégnek, korábban hasonlót más vállalattól még nem kértek. A Facebook viszont azt ígéri, hogy ez nem egyedi történés lesz, és a jövőben hasonló intézkedéseket vezetnek majd be több oldalnál is.

A Youtube már tavaly bevezette azt a szabályt, hogy külön megjelöli azokat a videókat, amelyek valamilyen módon, de állami támogatással készültek.

(CNN)

Rovatok