Index Vakbarát Hírportál

Majdnem félmilliót csökkent az új Hololens ára

2019. február 25., hétfő 16:44

Vasárnap a barcelonai Mobil Világkongresszus nulladik napján leplezte le a Microsoft a Hololens sisak felújított változatát, és hiába lett körülbelül 420 000 forinttal olcsóbb a négy évvel ezelőtt bemutatott elődjénél:

Még így is egymillió forintba kerül

A hardvert igencsak feltuningolták, kétszer nagyobb a látómező, mint eddig, amitől nem érezzük úgy magunkat, mintha egy kartondobozból néznénk valami furcsa virtuális bábjátékot (aki lemaradt arról, hogy mi az a Hololens, ide kattintva pótolhatja).

A nagyobb látómező eléréséhez teljesen új megjelenítő rendszert kellett kialakítani, és kamerák figyelik, hogy a pupilláink milyen messze vannak egymástól, hogy ennek megfelelően állítsák be a képet. A szemet figyelő kamera járulékos előnye, hogy le tudja olvasni a retinánkat a biztonságos beléptetés érdekében. A rendszert egy Snapdragon 850 csip hajtja meg, így kevesebbet fogyaszt, mint az előző Intel csipes verzió. Állítólag sokkal kényelmesebb is lett a Hololens 2.

Elsőre úgy hangzik az egész, mintha csak egy nagyon drága számítógépet rakott volna össze a Microsoft. Amikor a mobilgyártók kétezer eurós telefonokat jelentenek be sorra egymás után, még a Hololens 2 másfélszer magasabb ára sem tűnik elvetemültnek. Ez mégsem az átlag fogyasztóknak lett kitalálva.

A Microsoft-vezér Satya Nadella kifejtette, hogy ezt a kütyüt elsősorban az iparnak, a kétkezi munkásoknak találták ki. Sok ipari cég megspórolhatja vele a dolgozók utaztatását, és akár az otthonukban, veszélytelen környezetben is betaníthatják őket a gyári berendezések kezelésére. De arra is jó, hogy a munkahelyen megjelenítse a tennivalókat, és eközben a dolgozó mindkét keze szabad marad, nem kell tabletet vagy telefont nyomkodni. Még készletek is lesznek, hogy a sisakot ipari védősisakokkal is egybe tudják építeni.

Ezt az irányt jelzi az is, hogy a sisakot három év hűséggel akár havi 125 dollárért is elérhetővé teszik, amiben a Hololens 2 sisak és az üzleti környezetben használt Dynamics 365 Remote Assist előfizetése van benne. Persze egy év alatt is letudható minden kötelezettség, csak akkor havi 325 dollárt kell befizetni.

Rovatok