Index Vakbarát Hírportál

Az 5G már Magyarországon is a valóság

2019. február 25., hétfő 16:09

A gyártók sorra jelentik be az 5G mobilokat a barcelonai mobilkongresszuson, és idén nyár környékén már megvásárolhatók lesznek ezek a készülékek. Nekünk viszont nem kell még sietni a beszerzéssel, a 4G-s mobiljaink nem válnak egyhamar elavulttá. A gyártók ugyanis az 5G-ben élen járó ázsiai és észak-amerikai piacokra fókuszálnak, miközben Európa csak lassú tempóban fejleszti a hálózatait.

Az 5G valósággá válik 2019-ben

- mondta Claudia Nemat, a Magyar Telekom német anyacége, a Deutche Telekom (DT) technológiai és innovációs igazgatója. Most hat országban 150 antennával kísérleteznek az 5G-vel, ami jól mutatja, hogy milyen lassan lépkedünk előre. Egyedül Németország területén több tízezer 4G-s antennája van a DT-nek, és az 5G jóval sűrűbb telepítést fog igényelni.

Hozzá is tette Nemat, hogy a DT elsősorban az iparra fókuszál, és elszigetelt telephelyeken, többek közt ipartelepeken, repülőtereken és kikötőkben számíthatunk az 5G első megjelenésére. A jövőbeli lehetséges ipari megrendelőknél most még 4G hálózaton épít ki a DT olyan elszigetelt Campus Network hálózatokat, amelyek már az 5G előfutárának tekinthetők.

Az OSRAM németországi üzemében elsőként kiépített hálózat most az önvezető teherszállító járművek (AVG-k) közlekedését segíti, és a későbbiekben a karbantartásban is tervezik felhasználni a mobilhálózat adatkapcsolatát.

Hazánkban az autóipari beszállító BorgWarner oroszlányi telephelyén építenek ki ilyen 5G-re kész rendszert -a gyártásvezérlést és telephelyen belüli logisztikát támogató rendszer nyárra készül el. Mivel az Ericsson az egyik fő beszállítójuk, elég lesz majd átkapcsolni a rendszereket 5G-re, amint elérhetővé válnak az ehhez szükséges frekvenciák.

(Borítókép: Samsung S10 5G készülékek a barcelonai mobilkongresszuson 2019. február 25-én. Fotó: Sergio Perez / Reuters) 

Rovatok