Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai titkosszolgálat lecsapott Putyin trollfarmjára

2019. február 27., szerda 06:44

Az amerikai kibervédelmi parancsnokság a tavaly őszi félidős választások napján blokkolta a hírhedt szentpétervári orosz trollgyár internet-hozzáférését.

- írta szerda reggel az MTI a Washington Post információi alapján. Az ún. Internet Research Agency nevű trollgyár (melynek működéséről itt olvashat részletesen) elleni amerikai kibertámadás az első volt a maga nemében.

A lap szerint a Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik oligarchája, Jevgenyij Prigozsin által működtetett trollgyárat tavaly november 6-án, a félidős választások napján "kiiktatták az internetes térből", pedig az gőzerővel készült arra, hogy közvetett módon - elsősorban álhírek dömpingszerű terjesztésével - befolyásolja az amerikai törvényhozási mandátumok és több kormányzói poszt sorsáról döntő szavazást. Ennek eléréséhez a cég alkalmazottai amerikaiként jelenítették meg magukat a közösségi portálokon és terjesztettek álhíreket.

Ahogy Mike Rounds dél-dakotai republikánus szenátor a lapnak elégedetten megjegyezte:

Nem a véletlen műve volt, hogy a 2018-as választások orosz beavatkozás nélkül zajlottak le.

Az amerikai védelmi minisztérium kiberháborúval foglalkozó részlege és a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) - amely együttes erőfeszítésekkel igyekszik gátat vetni az internetes térben elkövetett bűncselekményeknek - nem kívánta kommentálni a lap értesüléseit.A Facebook azonban közvetlenül a választások után bejelentette, hogy 115, szintén az Internet Research Agencyhez köthető Facebook- és Instagram-oldalt tette elérhetetlenné.

A Washington Post megjegyezte: ez volt az első nagyobb akciója a Pentagonnak és az NSA-nek azóta, hogy az amúgy a saját 2016-os kampányában máig tisztázatlan orosz erőforrásokkal megtámogatott Donald Trump amerikai elnök és a kongresszus kiterjesztette hatáskörüket "csapásmérő" képességük erősítése érdekében. Az amerikai elnök tavaly egy nagyszabású, általános elhárítási hadműveletet hagyott jóvá a félidős választásokba történő orosz beavatkozás kivédése és semlegesítése érdekében.

Rovatok