Index Vakbarát Hírportál

Extrém képaránnyal és óriási kijelzőkkel tabletesednek a mobilok

2019. február 27., szerda 09:52

Megnéztük a Sony Xperia 1-et az elképesztő 21:9-es képarányával, a tabletnek álcázott Lenovo Tab7 mobilt, és egy külső kijelzőt, amivel minden tabletszerűvé válhat.

Híres történet, hogy az Apple először egy tabletet akart összerakni bő tíz évvel ezelőtt, hogy ezzel törjön borsot a Microsoft orra alá, de egy kis ideig jegelték a projektet, és az iPhone jelent meg először. A történelem igazolta, hogy jó döntés volt, a tabletek iránt most is rém lanyha az érdeklődés, viszont évi másfél milliárd okostelefont adnak el világszerte.

Erre most azt találták ki a mobilgyártók, hogy szép lassan tabletté változtatják telefonokat.

Lehet, hogy mégis van igény tabletekre, csak teljesen máshogyan?

Korábban 7 colnál húzták meg a határt a telefonok és a tabletek közt, most viszont ez a vonal szétkenődik. A hajtogatós kijelzőnagyító irányzatot már elég részletesen bemutattuk, a Huawei Mate X és a Samsung Fold elvileg telefon, de kiterítve a maximális képátlójuk alapján bőven a tablet kategóriába esnek. Árban pedig luxuskategóriásak, pont mint az első lapos LCD-k, amikor ámulva néztünk, hogy milyen vékonyak.

Egy ideig még a hajtogatós mobiloknál is működni fog az újdonság varázsa, azt viszont nem látni előre, hogy mikor zuhan le az ár 600-700 ezer forintról a felére, ami reálisabbnak mondható egy ilyen eszközért. Persze nem kell az utolsó fillérjeinket elkölteni, ha tablet méretű kijelzőre vágyunk, ez jóval olcsóbban is megúszható. 

A barcelonai mobilkongresszuson mutatkozott be Sony az Xperia 1 mobil is, amely a japán gyártótól megszokott egyedi módon feszegeti a határokat.

Önmagában nem nagy kunszt a 6,5 colos képátló, 21:9 képaránnyal és 4K felbontással viszont már igen

Az Xperia 1 azért kapott ilyen furcsán hosszúkás kijelzőt, mert úgy láthatók rajta a filmek, mint a moziban. A készülék keskeny maradt, kényelmesen és biztonságosan körülfonják az ujjaink.

A Sony nagy erőkkel rányomult a filmiparra, és olyan szoftvereket tervez átültetni a telefonra, amilyenekkel stúdiókban lehet találkozni. Ezt a munkát még nem fejezték be, pár hónap még kell az appok véglegesítéséhez, ezért sem lehetett belépni a vadiúj készülék menüjébe, be kellett érni azzal, hogy a kezünkbe foghattuk.

Nem állítja a japán cég, hogy ezzel a telefonnal kiválthatók a Hollywoodban is előszeretettel használt több tízmillió forintos profi kamerái, de a kijelző nemcsak a méretarányaival készült fel a szakmára, az OLED panel úgy lett beállítva, hogy tudjunk kapcsolni rajta minden utóhangolást, és pont úgy jelenjen meg rajta minden szín, mint a profi monitorokon. A Sony szerint ez segíthet a rendezőknek a megfelelő forgatási helyszín kiválasztásában.

Persze a Sony munkatársai sem csak zsebmoziznak, azt is megmutatták, hogy az extra magasság milyen jól kihasználható álló helyzetben és teljesen hétköznapi szituációkban: miközben legfelül egy zenés videoklipet játszik le a Youtube, alatta elfér egy csevegőapp és a virtuális billentyűzet, mégpedig kompromisszumok nélkül. Az Xperia 1 hátlapján három darab 12 megapixeles kamera lesz, és állítólag négyszer részletesebb képeket készítenek majd, mint a tavaly őszi Xperia XZ3. A csúcsmobilban a legújabb Snapdragon 855 csip dolgozik majd, 128 GB tárhely és 6 GB RAM mellett.

Az Xperia 1 több mint 300 ezer forintba fog kerülni, és valamivel olcsóbb lesz az ikertestvére, a 4K helyett full HD felbontású, ugyanúgy 6,5 colos és 21:9 arányú kijelzővel felszerelt Xperia 10 Plus.

Asztali számítómobilgép

Ha jóval lejjebb kell merészkedni árban, akkor a Lenovo nyújt többféle megoldást. A Tab V7 például telefonként is tökéletesen működik, hiába utal a neve másra, mert a hívásokhoz pont a megfelelő helyen van a mikrofonja és a hangszórója.

Átszámítva valahol 100 ezer forint környékén várható az ára. Ennyi pénzért nagy csodákra nem kell számítani, a full HD IPS LCD kijelző a mozifilmek lejátszásához pont megfelelő.

A vékony kialakítás és a keskeny káva miatt sokkal kényelmesebben megtartható a tenyerünkben, mint a méltán híres Google Nexus 7-ek. Ezen az árszinten az usb-c töltőaljzat, a 32 vagy 64 GB tárhely és a 3-4 GB RAM is jónak mondható, ahogy a friss Android 9 rendszer is meglepetés.

A kompatibilis mobilokat a Lenovo a ThinkVision M14 kijelzővel is tablet méretűvé lehet alakítani. A hordozható megjelenítő akkora helyet foglal el, mint egy vaskosabb dosszié, saját aksija viszont nincs. Vagy konnektorra dugjuk, vagy külső aksira. A full HD felbontású matt felületű kijelzőt eredetileg a ThinkPadekhez találták ki, látható is a képen, hogy pont összelőtték a magasságot a laptopéval, de egy Huawei Mate 20 Pro vagy egy Samsung Galaxy S10 is úgy működni vele, mint a számítógépek.

Rovatok