Index Vakbarát Hírportál

3D-ben mentik meg a római kori falloszokat

2019. február 28., csütörtök 14:21

Római katonák 1800 évvel ezelőtt készített graffitijeit dokumentálják egy háromdimenziós technikával a régészek Hadrianus falánál Angliában.

A Britannia provincia, egyben a Római Birodalom északi határán tengertől tengerig húzódó falnál Cumbriában egy kőfejtőt díszítenek a ritka feliratok, melyeknek most új technikával dolgoznak a megőrzésén. „Gelt írott sziklájáról” úgy tartják, hogy a római katonák hagyták hátra azokat még Hadrianus falának építésekor. A falat 122-ben kezdték építeni Britannia határára, hogy megvédjék a római légiókat a kelta törzsektől.

A régészek most a kőfejtő tetejéről leeresztett kötelek segítségével közelítik meg a római kori feliratokat, amelyeket lézerszkenneléssel fognak megörökíteni. A térbeli adatgyűjtés egyik legújabb módszerével háromdimenziós digitális modelleket fognak készíteni a kőzet felszínéről.

A projekt célja, hogy megőrizzék a feliratokat a jövőnek, és közben lehetővé tegyék a nagyközönség számára is, hogy 40 év után újra közelről láthassa őket. A kőfejtő területe sokáig nyitva állt, ám az 1980-as évek elején beomlott az az ösvény, amely lehetővé tette a feliratok megközelítését. A feliratok állapotának felmérése azóta lehetetlenné vált, ám a lágy homokkő fokozatos eróziója miatt nagy a valószínűsége, hogy a feliratok károsodtak az elmúlt években.

A Historic England szerint a Gelt Woods-i vésetek a munkálatokban részt vevő katonai egységekről is mesélnek. Az egyik felirat egy szolgálatban lévő katonán élcelődik, de van egy kőbe vésett fallosz is, amely szerencsehozó funkciót töltött be a rómaiak hiedelemvilágban.

(MTI)

Rovatok