Index Vakbarát Hírportál

Erre az aksira rászereltek egy mobilt

2019. február 28., csütörtök 14:05

Vannak még elvetemült ötletek a mobiliparban, és nyilván vevőket is találnak ezekre, különben senki sem próbálkozna. Az Energizer P18K Pop telefon a húsklopfoló masszivitását ötvözi a mobiltechnológia kifinomultságával, és joggal mondja mindenki, hogy a gyártó telefont szerelt egy hatalmas aksira, mert tényleg ez történt.

Nem láttam még azt a farzsebet, amelybe feltűnés nélkül bele lehet csúsztatni ezt a hatalmas téglát, és abban sem vagyok biztos, hogy praktikusabb egy külső aksinál. A dubaji központú Goui nevű cég mutatott be olyan vezeték nélkül töltő aksikat, amelyek gumitappancsokkal rácuppanthatók a mobil hátlapjára, és még így sem érnek el olyan vastagságot, mint az Energizer.

Van a Gouinak egy nagy töltőhasábja is (kép a galériában), de náluk legalább jó oka van a méretnek. Kimondottan kempingezőknek készítették, napelemes töltőt és ledes világítást is beleépítettek.

     

Más gyártóknál is központi téma lett a mobilok vastagítása, az olcsó telefonjairól ismert Doogee például rápattintható hátlapokat készített az ütésálló S90-es modelljéhez, és ezek közt egy 450 MHz-en kommunikáló, nagy hatótávolságú modult éppen úgy találunk, mint az eredetileg 4G-s készüléket 5G-re feltuningoló hátlapot.

Ha mindenképpen az a célunk, hogy a meglévő telefonunk legyen képes a későbbiekben 5G-re csatlakozni, sokkal inkább a a Motorola telefonját választanánk, a megbízhatóbb gyártói háttér miatt. És mert kifinomultabb, mutatósabb darab.

A praktikus bővítési lehetőségek itt még messze nem értek véget. A Flirnél megtaláltuk az általunk is tesztelt CAT S61 hőkamerás mobil tudását bármilyen más mobilon megvalósító bővítőmodult - iPhone és Android egyaránt kezeli a megfelelő hőkamerát, és jóval olcsóbb ezt beszerezni, ha nem kell új mobil, de szeretnénk megnézni, hogy mennyire szelelnek az ablakok, és hol húzódik a falban melegvíz csöve. (Pro tipp tőlük: a falak vizesedésére is utalhat, ha hideget jelez a hőkép.)

A buherátorok egyébként Raspberry Pi miniszámítógéphez is vehetnek modult, ha hőkamerát akarnak összehekkelni maguknak.   

Óriási kapacitás és őrült sebességek

A SanDisk egyetlen lényeges dolgot mutatott be a kiállításon:

1 TB tárolás microSD memóriakártyán

Leginkább videók és filmek tárolásához találták ki, a csúcskategóriás mobilok ugyanis 80-100 MB fájlméretű RAW fotókat tudnak rögzíteni, és a 4K felbontású 60 fps-es videók is rendesen fogyasztják a tárhelyet. Bár a legtöbb telefon leírásában még csak az olvasható, hogy akár 512 GB-os microSD kártyát is támogatnak, a SanDisk képviselői azt mondták, belepróbálták a körömnyi lapkát egy Galaxy S10-be, és az kezelte. Ezt azért nem veszem készpénznek, amíg ki nem próbáltam.

Nagy fejlemény még az memóriakártyák piacán, hogy az SD Express szabványba belekerül a PCIe és NVMe interfészek támogatása, és ezzel akár a gigabit-közeli átviteli sebesség is eléképzelhető. De ez nem is akkora szenzáció, hiszen ha az 5G mobilhálózatokon több gigabites sebességet lehet elérni, akkor szükség van olyan tárolóra, amely hasonló sebességgel tudja rögzíteni az adatokat.

A HTC az 5G sebességét építette be egy menő formájú hordozható elosztóba, amibe gyakorlatilag egy okostelefon hardverét építették be: Android 9 operációs rendszere van, Snapdragon 855 processzorral és villámgyors Qualcomm X50 5G modemmel, és 7660 mAh-s aksival. Akár 4K felbontású és 60 pfs-es videókat is stremelhetünk vele a kompatibilis tévékre. Wifin 20 felhasználó csatlakozhat rá, és van Ethernet portja.

A mobilitást és az otthonokat kötötte össze a Doro, egy igen speciális területen, az idősgondozásban. A nagyimobilnak nevezett mobiljai közül az újabb okostelefonokhoz asszisztencia-szolgáltatás is tartozik, és a fiatal családtagok távolról tudják beállítani a mobil bizonyos tulajdonságait, nem kell hosszasan elmagyarázni, hogy melyik menüpontban van a keresett funkció.

Ehhez érkezett meg hasznos kiegészítőként egy okosotthon-készlet, amellyel nyomon tudjuk követni a gondozást igénylő családtag mozgását a lakásban, és riadót fújhatunk, ha például azt látjuk, hogy jó ideje bement a vécére, de nem jött ki onnan.

Rovatok