Index Vakbarát Hírportál

Rengeteg pénzt keresnek a közösségi oldalakon a csalók

2019. február 28., csütörtök 09:50

Hat hónapnyi megfigyelés adatait elemzi az a tanulmány, amelyet a az amerikai Bromium készített egy brit kriminalisztikai kutató, Mike McGuire közreműködésével, és amiben azt próbálják megbecsülni, mekkora bevételt hozhatnak a bűnözőknek az olyan közösségi oldalak, mint a Facebook, Twitter vagy az Instagram - számolt be az IT Café.

Az nem meglepő, hogy a közösségi oldalakon sokkal hatékonyabban tudják terjeszteni a fertőzött weboldalaikat vagy éppen kártékony szoftvereiket, mint a hagyományos emailes módszerrel, mert sokkal egyszerűbb kihasználni a bizalmi láncot. Azaz az emberek rákattintanak a fertőzött videókra vagy linkekre. 

900 milliárd forintos bevétel

Az már sokkal meglepőbb, hogy az összes módszert figyelembe véve (adathalász támadások, kártékony kódot terjesztő linkek, rosszindulatú hirdetések, nem kért beépülők telepítése, rosszindulatú linkek terjesztése stb.) a vizsgálat szerint ez a piac évente 3,25 milliárd dollár (közel 900 milliárd forint) bevételt termel a bűnözők számára globálisan.

Úgy becsülik, hogy a kéretlen, káros hirdetések terjednek leginkább, ezek száma egyedül az USA-ban 2015 és 2017 között 30 ezer százalékkal emelkedett a közösségi oldalakon, a szervezetek ötöde esett már áldozatul. Szintén becslés, hogy az elmúlt öt évben a közösségi oldalak felhasználói közül mintegy 1,3 milliárd felhasználónak kompromittálódtak az adatai.

A bűnözők legális hirdetői és marketing praktikákat alkalmaznak, és gyakorlatilag teljesen nyíltan árulják a szolgáltatásaikat, legyen szó kódokról, adatbázisokról vagy éppen a pénz tisztára mosásáról. A tanulmány szerint mégsem a közösségi oldalak tiltása lenne a megoldás, hanem a biztonságos használatot elősegítő módszerek és praktikák kidolgozása. 

Rovatok