Index Vakbarát Hírportál

Kicsit fapados, elég drága, de a lustáknak megéri az okoskonyha

2019. március 1., péntek 17:47 | aznap frissítve

Egy ideje minden nagy technológiai vásáron az egyik fő téma, hogy hogyan is élnek majd az emberek az okosotthonokban. Sőt már azt is megfejtették, hogyan törik majd fel a hekkerek a nem éppen biztonságos okoseszközökön keresztül az egész otthoni hálózatot – amivel nyilvánvalóan nem az lesz a probléma, hogy a vicces hekkerek majd olyan mosást indítanak el, amitől összemennek a ruhák, hanem hogy ezzel kifejezetten komoly támadások előtt is megnyílik az út.

De eddig ez az egész olyan távolinak és megfizethetetlennek tűnt, hogy az emberek többségét nem is nagyon izgatta a kérdés. Most viszont kilátogattunk a Konyhakiállításra, ahol kiderült, hogy szinte minden gyártónak megvan már a saját okoshálózata, amik több-kevesebb sikerrel és funkcióval működnek is.

Márkahűnek kell lenni

Egyértelművé vált, hogy egyelőre ha valaki tényleg olyan okoskonyhát szeretne, ahol a gépek egymással is kommunikálnak, akkor elfelejtheti, hogy különböző márkáknál nézelődik, kivéve, ha minden háztartási gépét külön alkalmazáson keresztül szeretné kezelni, de ennek meg nincs túl sok értelme. Egyedül a Bosch és a Neff az, amiknél van átjárás, és mindenhol vannak tervek, hogy majd egyszer a Google irányítórendszerével is kompatibilisek lesznek, ám hogy ez mikor következik be, arra még tippelni is nehéz. 

A vastag pénztárca sem árt

Évekig tartotta magát az a furcsa nézet, hogy aki okossütőt szeretne, az bizonyára gasztroszakértő is, és mindenképpen szüksége van gőzsütőre, maghőmérőre és még ki tudja, mire, mert csak a prémium termékek lettek okosak, egy sima mezei sütő nem. Igaz, azt talán nem is olyan nagy kihívás üzemeltetni, és nem is okoz nehézséget eldönteni, hogy éppen milyen sütési móddal, hogyan kellene elkészíteni a mirelit sült krumplit. Idén ez annyiban módosult, hogy még mindig drágábbak ugyan az okoseszközök, ami érthető a pluszszolgáltatás miatt, de már nem olyan aránytalanul többel, mint néhány évvel ezelőtt. Persze a legolcsóbb termékek között továbbra sem lesz olyan, ami megbirkózik a wifivel. 

Van értelme a funkcióknak? 

A legkézenfekvőbb kérdés, hogy ér-e ez az egész annyit, amennyivel többe kerül. Lehet azt mondani, hogy ezek a gépek segítenek a felhasználónak az időmenedzsmentben, hogy segítik abban, hogy ne égjen oda az étel, hogy levesznek terheket a használója válláról.

De ha teljesen őszinték akarunk lenni, akkor a lustaság kerül pénzbe.

Az okoskávéfőző nem viszi ágyba a kávét, és a bögrét sem készíti ki, de nem kell állandóan állítgatni, hogy ki milyen őrlést szeret, meg melyik típus a kedvence, ahogyan a barátok preferenciáját is meg lehet jegyeztetni vele, aztán lenyűgözni őket, mennyire figyelmes emberek vagyunk valójában, hogy hetek távlatából is emlékszünk, hogy csak kevés tejet kér a kávéba. 

Az okossütő sem csontozza ki a húst, de pontosan tudja, meddig kell sütni, és az igazán lusta embereknek az is megváltás, ha a telefonon keresztül benézhetnek a sütőbe, hogy készen van-e a pogácsa. Nem kell ehhez ötpercenként kimenni az akár tíz lépésnyi távolságban lévő konyhába, hogy megállapítsa, hogy már előbb ki kellett volna venni, mert most már odaégett. Szintén imádni fogják a lusták, hogy az előmelegítéshez nem kell felkelni a kanapéról, a szétszórtaknak pedig megnyugvás, mikor a buszon ülve felmerül a kérdés, hogy vajon kikapcsolták-e a sütőt, és azonnal le tudják ellenőrizni, hogy igen. 

A mosógép nem pakolja be magát, sőt nem is pakolja ki, és sajnos vasalásra is alkalmatlan. Jól hangzik persze, ha egy mosógép több mint száz programot ismer, de vajon ki az, aki minden egyes mosásnál végiggondolja, hogy ehhez a 47-es, a 84-es vagy a 16-os program lenne-e a legideálisabb. Vagyis újra a lusta emberek járnak jól, legalábbis a Bosch Home Connect alkalmazásában elég azt beállítani, hogy milyen típusú ruhák kerültek a gépbe, hogy milyen színűek, milyen anyagúak, és hogy az-e a cél, hogy extrán tiszták legyenek vagy hogy puhák, esetleg csak egy sima mosást szeretnénk. Mikor ez megvan, a gép jelzi, hogy nem kellene összemosni a finom selyemblúzt meg a szegecses farmert, és javasol egy programot, amit egyébként felül is lehet bírálni, ha valaki mégis a mosóprogramok szakértője. 

Az okosfőzőlapnak még mindig nem egyszerű megfejteni a létjogosultságát, hiszen ritkán fordul elő, hogy a munkahelyről vagy a másik szobából mindenképpen szükségét érzi az ember, hogy beindítsa a főzőlapot, de létezik. Sőt az okos-páraelszívóval is kommunikál, vagyis ha elindul a főzés, elindul automatikusan a páraelszívó is, ami persze egyébként is egy gombnyomással indul, de ahogy azt az előbb kiemeltük, a lustaság egy igen komoly emberi tényező az okoskészülékek térhódításában.

Okosak, de nem feltétlenül ér meg ez a tudás ennyit

A Bosch és a Neff is ugyanazt a Home Connect szolgáltatást használja, utóbbi inkább csak a beépíthető eszközökkel foglalkozik, a Boschnál pedig különálló hűtő, mosógép, szárító vagy robotporszívó is távvezérelhető. A közös alkalmazás miatt így van átjárás a két cég termékei között. Okos mosógépet 220 ezer forinttól lehet beszerezni, a hűtő nagyjából 500 ezer forinttól érhető el, ebben egyébként kamera is van, felismer zöldségeket, és jelez, ha már régóta ott fonnyad a paprika a hűtőben, de a Bosch úgy tűnik, eltökélt az okosotthonok kérdésében, és egyre több új termékük tud majd kommunikálni egymással és a telefonnal. 

A Whirpool okoseszközei is beszélnek egymással, a sütő és a főzőlap is üzen a páraelszívónak, hogy lásson munkához. Itt sem a legolcsóbb választás lesz az okoskonyhagép, ugyanis a sütő 220-300 ezer forint körül szerezhető be, a főzőlap pedig 600 ezer forintba kerül, aminél tényleg felmerül a kérdés, hogy a telefonos ki-be kapcsolgatás és néhány alkalmazáson belüli recept miatt érdemes-e ennyit fizetni, még akkor is, ha egy olyan nagy kastélyban él az ember, hogy pont felforr a tészta főzővize a telefonról elindított főzőlapon, mire a hálóból leér a konyhába. 

A Samsung már tapasztalt versenyzőnek számított az okoseszközeivel, ők el is kötelezték magukat az eszközök összekapcsolása mellett, és tőlük már szinte elvárja az ember, hogy minél több gépük tudjon kommunikálni egymással, ráadásul egyre elfogadhatóbb áron tudják kínálni a termékeiket.

Ha már a nem horrorisztikus árakról beszélgetünk, akkor meg kell említeni a Candy eszközeit, ők 150 ezer forint körül adnak olyan mosógépet, ami nem elég, hogy távvezérelhető, de a Bianca nevű, saját fejlesztésű asszisztenssel is lehet beszélgetni. Magyarul persze nem, a mosás bepakolása közben angol nyelven lehet megvallani a mosógépnek, hogy ez a póló pörköltszaftos, azt meg fagyival ettem le, majd a mosógépben élő Bianca feldolgozza ezeket az információkat, és úgy alakítja a mosást, hogy kijöjjenek a foltok. Itt láttuk a tabletként is használható sütőajtót is, a sütőben történő dolgokat kamerán keresztül a telefonon is meg lehet nézni, a sütőajtón pedig videózni lehet, vagy mondjuk ezt a cikket olvasni, ha valakinek eddig hiányzott az életéből, hogy a sütőajtóról tudja meg a híreket. 

(Borítókép: Index) 

Rovatok