Index Vakbarát Hírportál

Kommentirtással menekül a Youtube a pedofilbotránytól

2019. március 1., péntek 11:03

Több tízmillió gyerekekkel kapcsolatos videónál tette lehetetlenné a kommentelést a YouTube, hogy válaszoljon a már a hirdetési bevételeit is komolyan fenyegető pedofilbotrányra. Ezen kívül is újabb intézkedésekkel próbálják megelőzni, hogy a világ legnépszerűbb videómegosztó oldala szexuális ragadozók terepe legyen.

A Youtube átfogó intézkedéscsomaggal igyekszik elejét venni, hogy a videóik a gyerekek szexuális kizsákmányolásánka és pedofilok hálózatának terepe legyen. A botrány február 18-án robbant, amikor a fiatal Youtube-sztár Matt Watson közzétette, hogy a Youtube-on rárepültek a pedofilok azokra a videókra, ahol gyerekek meztelenül vagy bugyiban láthatóak, a kommentszekcióban pedig nyíltan beszélnek a felvételek szerintük szexuális tartalmáról, és egymásnak küldözgetik a gyerekeket szexuálisnak tűnő pozíciókban ábrázoló filmkockák időkoordinátáit. A kritika szerint a Youtube nem tesz meg mindent a jelenség ellen, sőt: az ajánlóalgoritmus a gyerekeket kihasználó jeleneteket tartalmazó videók után hajlamos hasonló videókat feldobni a felhasználóknak. 

A botrány után számos világcég felfüggesztette hirdetéseit a Youtube-on, a Disney, az Epic Games és a Nestlé ugyanis nem engedhette meg magának, hogy a hirdetéseik „szoft pedofil” kontextusban tűnjenek fel.

Erre a Youtube is gyorsan reagált: a múlt héten tízmilliós nagyságrendben szüntette meg a kommentelés lehetőségét a videóknál, feltehetően azoknál, ahol egy algoritmus vagy a moderátorok úgy gondolták, hogy potenciálisan szintén az abúzus terepei lehetnek. A cég mostani bejelentése szerint csak néhány kapcsolódó csatornánál engedik továbbra is a kommentelést, ott, ahol a szokásos moderációs szabályokon túl szigorúbb, manuális szerkesztést-irtást is vállalnak. A hivatalos cél, hogy idővel egyre több csatornán újra lehessen kommentelni gyerektartalmaknál is.

A Youtube párhuzamosan megváltoztatja a saját osztályozási rendszerét, magyarul szigorúbbak lesznek, hogy hatékonyabban szűrjék ki a problémás kommenteket. A felhasználókat szintén arra kérik, hogy jelezzék, ha az alapelvekbe ütköző videókkal találkoznak.

Rovatok