Index Vakbarát Hírportál

Lebőgött a JLTV, az amerikai hadsereg új csodadzsipje

2019. március 2., szombat 16:26

Kiábrándító kritikát kapott az első teszteken, az amerikai katonai csodaautó. Pedig nem kis üzletről van szó, az USA hadserege 30 milliárd dollárért rendelt 60 ezer autót, de már külföldi vevők is jelentkeztek.

Ha az amerikai hadiipar valamire rááll, akkor egészen elképesztő számokat tud produkálni. A polgári forgalomban használt és persze ott is eléggé agresszív, katonai jelleget mutató Hummerek valóságos autószörnyek. A katonai verziójuk, a Humvee termékcsalád, ha lehet még inkább tekintélyt parancsoló autó volt.

240 ezer szörny a sivatagokban

Azért csak "volt", mert bár a 240 ezer eladott járműből még ma is rengeteg van használatban, de a Pentagon a lecserélésükről döntött. Az autók természetesen nem csak az Egyesült Államokban futnak, de vagy hatvan további baráti hadseregnél is. Afganisztánban, Irakban például, de a mi környékünkön Romániában és Ukrajnában is szolgálatban áll több száz darab.

Mindenesetre a Pentagon 2015 óta új sorozatról döntött, mégpedig egy még sokkal nehezebb, még sokkal erősebb autót vezet be fokozatosan. Az amerikai hadsereg most jutott el oda, hogy érdemi tesztben mérje fel az új sorozat használhatóságát, és ha nagyon finoman fogalmazunk, nem volt elragadtatva.

Oshkosh

Oshkosh egy nem túl méretes 50-60 ezres kisváros Wisconsinban.

Szinte mindenkinek van valami köze a helyi teherautógyárhoz, a szintén Oshkoshnak nevezett céghez. A gyár már több mint száz éves, tűzoltó-készülékeket, felvonókat, speciális teherautókat gyártott, majd sikeresen felépített egy hadi üzletágat is.

A két sztori ott ér össze, hogy 2015-ben, a Pentagon reformjával virradt fel az Oshkosh cég nagy napja is. Eddigre a Pentagon már véglegesen elhatározta, hogy lecseréli a rendkívül elterjedt katonai terepjáróit, a Humvee-termékcsaládot.

Ezt az AM General nevű amerikai cég fejlesztette ki míg az említett polgári verziót, a Hummert pedig a GM kínálta.

A nagy váltás

A 2015-ös döntés szerint tehát a Humvee-t az Oshkosh JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) elnevezésű autócsaládja , egy még nehezebb szörny válthatja fel, mert a Humvee a közel-keleti sivatagi háborúkban nem bizonyult elég erősnek. Sorra felrobbantották őket, de a mindenbe beivódó sivatagi homokot is nehezen bírta.

Gigantikus üzletről van szó, az összesen 60 ezres megrendelésből a két legnagyobb vevő az amerikai hadsereg és a tengerészgyalogság, ők  2040-ig tervezik megvásárolni, az összesen 30 milliárd dollár értékű járművet. A tőzsdén jegyzett Oshkosh árfolyama az üzlet megszerzése után háromszorosára nőtt, a cég éves forgalma 8 milliárd dollárra ugrott.

És most a kudarc

Csakhogy a most elvégzett teszt alapján a gépjárműcsalád pocsék értékeléseket kapott - írja többek között a Motley Fool.

A jelentés szerint a járműveknek gondjai vannak a megbízhatóság, a karbantartás, a személyzet biztonsága tekintetében, pedig vajh mi a fontos egy harci jármű esetében, ha nem ezek?

A rakéták újratöltési folyamata lassú és a felhasználó katonák arra is panaszkodtak, hogy az autókból rosszul látnak ki, de az sem előny, hogy a jármű nagyobb és hangosabb a csatatéren – emeli ki a jelentés.

Gyermekbetegség, vagy kardinális malőr?

A panaszok egy része megszokottnak mondható egy új program esetén,de azért az elemzők szerint bizonyos problémák, így a  motorkábelezési és fékrendszeri hibák egyszerűen nem akceptálhatóak.

Mindez komoly kérdéseket vet fel, hiszen ahogyan az már az amerikai hadiipar nagy nekibuzdulásai esetén lenni szokott, az amerikai külpolitika elkezdte megdolgozni a szövetségeseket is a termék importálására. Valahogy úgy kell ezt elképzelni, ahogy Vlagyimir Putyin is előszeretettel házal Oroszország atomerőműveivel. 

A külföldi értékesítés még inkább csak puhatolózás, már elindult, az Egyesült Királyság, Szlovénia és Litvánia is lehet vevő az első külföldi kontingensekre. ám a világméretű exporthoz úrrá kell lenni az első hiányosságokon.

(Borítókép: Maj. Peter Bogart/1st Armored Brigade Combat Team/U.S. Army)

Rovatok