Index Vakbarát Hírportál

Hogy kerül Dubaj közepére az óbudai Flórián tér?

2019. március 2., szombat 08:22

Nyaralás közben vagy szimplán csak ha egy új utcába vetődik az ember, gyakran felmerül a kérdés, hogy mégis mi az a szép/érdekes/csúf/csicsás épület ott a másik oldalon. Kézenfekvő lenne, ha erre a zsebben lapuló telefon azonnal meg is tudná mondani a választ. Vannak is erre vonatkozóan próbálkozások, úgyhogy le is teszteltük, mennyire lehet számítani arra, hogy a Huawei-féle HiVision, a Samsung Bixbyje vagy a Google Lens átsegít majd ezen a helyzeten.

Hogyan érhető el?

Mindhárom verzióhoz szükség van mobilnetre, ami EU-n belül ugye már nem olyan nagy gond, azon kívül pedig általában helyi SIM-kártyával, vagy egy roamingcsomaggal megoldható. Mivel egyre elképzelhetetlenebb az internet nélküli élet, és egyre többen tartanak a nyilvános és nem védett wifi-hálózatoktól, ilyet úgyis beszerez az ember, vagyis túl sok pluszgonddal nem jár.

A Google Lens itthon is elérhető, a legegyszerűbben akkor, ha angol nyelvre van állítva az androidos telefon. Ebben az esetben a Google Fotókban egy képre kattintva lehet előhívni, vagyis nem elég a telefon kameráját ráirányítani a kérdéses épületre, le is kell fotózni azt, hogy meglegyenek a várt információk.

A Bixby a Samsung asszisztense, folyamatosan tanulja a felhasználó szokásait, és amellett, hogy éttermet ajánl és megmondja, milyen az idő, képes arra is, hogy épületeket, képeket ismerjen fel. Jelenleg a Galaxy S és Note telefonokon érhető el a 8-as és annál újabb készülékeken. A Bixby Vision része az, ami kifejezetten látvánnyal foglalkozik.

A Huawei HiVision a kamerából érhető el, klasszikus asszisztensi feladatok helyett felismer dolgokat, és képes arra is, hogy megmondja az ételek kalóriatartalmát. Nem csak Huawei csúcskészülékeken, de a Honor mesterséges intelligenciával megtámogatott telefonjaiban is ez fut, legutóbb például a View 20 bemutatója után teszteltük, mivel bánik el és mivel nem

A félsiker nem siker

A teszten arra voltunk kíváncsiak, hogy valóban hasznát lehet-e venni a három alkalmazásnak például nyaralás során, mikor tényleg gyakran merül fel az az igény, hogy bizonyos épületekről kiderüljön, mégis mi az. Az, hogy a telefon magától felismer olyan épületeket, amiket egyébként is mindenki felismer, még nem igazán a siker fokmérője. Esetünkben az, hogy Dubajban felismerte a világ legmagasabb felhőkarcolóját, az egyébként is meglehetősen egyedi megjelenésű Burj Kalifát, nagyjából akkora teljesítmény, mintha Párizsban ismerné fel az Eiffel-tornyot, vagy Londonban a Big Bent. A kihívás ehelyett az lenne, hogy kevésbé ismert épületekről is megmondja, hogy azok egyébként mik.

a Budapestre érkező turisták többsége például nagy valószínűséggel felismeri a Parlamentet vagy a Budai Várat, de már nem olyan magabiztosak, ha a Hősök terén állva felmerül a kérdés, hogy milyen múzeumokra néznek éppen, a háttérben meg mi is az az izé a zöldben.

Vakok között félszemű a király

Nem állítjuk, hogy minden kérdésre választ adott, azt sem, hogy jókat, de még így is magabiztos volt a Google Lens, és az vitathatatlan előnye, hogy nem csak azt mondta meg, hogy mi az az épület, de azonnal előhívta az ide vonatkozó Wikipédia-szócikket, és hivatalos weboldalt. Ha pedig minden kötél szakadt, mutatott néhány ugyanott készült képet, hogy talán azoknál valahol meglesz a rejtett infó, hogy mit is bámulunk egy ideje. Az igazán ideális az lenne, ha az Arts & Culture alkalmazás is besegítene például abban, hogy ha múzeumot lát az ember, azonnal essen szó arról is, hogy milyen kiállításokat lehet ott látni. A Google Maps besegít azzal, hogy térképen is mutatja merre van éppen az ember, ha annyira elveszett, hogy ezt magától nem tudná, vagy nem lenne egyértelmű, hogyan jut el az épülethez, ami előtt éppen áll.

Az igazsághoz azért az is hozzátartozik, hogy a Lensnek volt köszönhető a legszórakoztatóbb mellélövés is, miszerint éppen az óbudai Flórián téren hajókázok. Bár eddig is egyértelmű volt, hogy a Flórián tér Budapest egyik különleges szívcsakrája, Dubaj meg szívesen merít ihletet a különleges helyekből, erre az együttállásra nem igazán lehetett felkészülni.

Bixby és HiVision trollkodásra tökéletesek

Mindkettő képes azonosítani dolgokat, vagyis például megmondja egy virágról, hogy az milyen virág. Vagy éppen egy ételről, hogy nagy valószínűséggel mi lehet az, bár egyiket sem érdemes a céges menzán a pénteki burritóra irányítani, mert azt még talán a készítője sem tudja pontosan, hogy a szerdai pörkölt vagy a csütörtöki borsos tokány részleteit tartalmazza-e nagyobb koncentrációban. A HiVision már csak azért is sokkal szórakoztatóbb, mert szinte mindent kínai ételként azonosít, a tükörtojásra is hitte már azt, hogy kagyló - vagyis egyik sem tökéletes, de rendületlenül tanulnak.

Az épületek felismerése nagyjából ugyanolyan nehézkesen megy mindkettőnek. A Bixby legalább a helyet megmondja, megmutatja a térképen is a pozíciót, aztán akinek ennyi nem elég, az nyomoz tovább, ez már nem az ő gondja. Az épületeket azonban legtöbbször elhallgatja, vagyis hiába lesz újra és újra ráirányítva a kamera a felismerni kívánt épületre, Bixby nem mond semmit, csak azt ajánlja fel, hogy a pontos helyet kideríti. Ez akkor mindenképpen hasznos, ha teljesen eltévedtünk, de még mindig nem derül ki belőle, hogy mégis mi az a díszes épület, azzal a sok érdekes dologgal a tetején. 

A HiVision pluszban QR-kódot is olvas, fordít, vásárol és azonosít. Az azonosítás funkciót nem lehet zavarba hozni, olyan mint magabiztos diák a vizsgán: ha nem tudja mi a helyes válasz, akkor is mond valamit, hátha működni fog. Ha végképp nem ismeri fel, mi az az épület, amit mutatunk neki, csak annyit nyög ki, hogy az egy épület. Amikor Dubaj városfalának maradványai lett volna a megfejtés, annyit mondott, hogy ez valami kiállítás, vagy művészet. Igazat mondott, válaszolt is, és ha ez a kedves felhasználónak nem elég, ez meg már legyen az ő gondja. Igaz, ugyanitt a Google Lens azt hitte, hogy vizet nézünk, de legalább egyik sem hívta építkezési területnek a történelmi emlékhelyet.

A HiVision különlegessége, hogy a város különböző pontjain ugyanazt a Walk at JBR környéket hozta megfejtésként, egyszer talán be is jött neki a nagy számok törvénye alapján, és volt olyan is, amikor inkább úgy gondolta, hogy ő a kép 70 százalékát kitöltő épület helyett a 10 százalékot elfoglaló autóra koncentrál, és azt azonosítja. Írjuk a javára, hogy azt viszont tökéletesen eltalálta.

A fordítás is lehetne jobb

Tipikus nyaralós probléma, hogy sikerül-e olyan helyet találni, ahol legalább angol nyelvű étlapot tartanak, vagy marad bátraknak a teljesen vakon választás, biztonsági játékosoknak meg a grill csirke sült krumplival. Az már egy ideje egyértelmű, hogy a magyar nyelv olyan, hogy azt a Google sem tudja maradéktalanul elsajátítani, viszont egyre jobbak az angol fordítások. Ezek különösen akkor hasznosak, amikor tulajdonképpen már az írásjelek is gondot okoznak. Ebben ha csak a mennyiségre megyünk rá, a Google és a Samsung nyert, a Huawei csak tíz nyelvet támogat, és az arab nem is volt köztük, így esély sem volt ez alapján ételt választani. A többi azért úgy-ahogy elboldogult, de még mindig inkább az angol nyelvű étlap elkunyerálása a legbiztosabb módja annak, hogy olyat rendeljen az ember, amit tényleg szeret. Az utcanevek vagy felíratok esetében azonban tényleg segítséget jelent, már ha valóban ismeri az adott írásjeleket.

Volt, ami mindegyiknek sikerült

Az épület, amit minden alkalmazás halálpontosan felismert, a Burj Kalifa, amit Dubaj egyik szimbóluma, gyakorlatilag minden úti beszámoló kiindulási pontja. Mondjuk a Bixby Vision ezt sem hely alapján, hanem kép funkcióban ismerte fel, de a lényeg, hogy felismerte. Pont ez az a fajta félsiker, amivel az ember nincs előrébb, vagy aki meg mégis előrébb van, az jobb ha inkább eltitkolja az ilyen hiányosságait. Nagyon korai még azt mondani, hogy a Google, a Bixby vagy a HiVision hasznos segítség a nyaraláson a látványosságok felismerésében - valamennyit segítenek ugyan, de ezzel nem igazán lesz beljebb az ember. Szórakozásnak nem utolsó, de azért egy nyaralás alatt talán jobb időtöltést is ki tud találni magának az ember. Az irány nem rossz, csak hogy tényleg használható legyen, ahhoz még számtalan épületet és helyszínt, leginkább a nem annyira egyértelmű, de mindenképpen látványos helyeket kellene feltölteni a rendszerbe.

Rovatok