Index Vakbarát Hírportál

Hibátlanul halad a SpaceX–NASA történelmi küldetés

2019. március 3., vasárnap 15:46 | aznap frissítve

Biztatóan alakul a NASA és a SpaceX közös küldetése, a Demo-1. Szombaton gond nélkül elstratolt, majd vasárnap sikeresen dokkolt a SpaceX új űrhajója a Nemzetközi Űrállomáshoz. Ezzel jelentős mérföldkövéhez érkezett a NASA kereskedelmi űrhajós programja, a 6,8 milliárd dolláros Commercial Crew Developement program, aminek célja, hogy magántőke és magáncégek bevonásával juttassanak újra amerikai földről, amerikai rakétával, amerikai űrhajósokat az űrbe, elsősorban a Nemzetközi Űrállomásra (ISS).

A NASA részben ettől a programtól várja az amerikai űrprogram új életre kelését, amivel végre megszűnne az oroszoktól való függés (az űrsiklóprogram 2011-es befejezése óta, csak Szojuz űrhajókkal volt képes az amerikai űrkutatási hivatal űrhajósokat küldeni az űrbe). A Demo-1 küldetéssel a SpaceX saját fejlesztésű űrhajóját, a Crew Dragont tesztelik élesben, igaz, még űrhajósok nélkül.

A hétvége során beszámoltunk a fellövésről és az ISS-hez való kapcsolódásról is, az alábbiakban következzék a szombaton és vasárnap történtek nagyképes összefoglalója.

(Borítókép: Jo

Rovatok