Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa: A Vatikán jövőre megnyitja XII. Piusz pápa aktáit

2019. március 4., hétfő 23:31 | aznap frissítve

Ferenc pápa bejelentette, hogy a Vatikán megnyitja a második világháború ideje alatt regnáló XII. Piusz pápa aktáit – írja a BBC.

Az 1939 és 1958 között regnáló pápát az évtizedek során rendszeres kritika érte, ami szerint az egyházfő  csendben tűrte a nácik térnyerését, és nem tett meg minden tőle telhetőt a zsidók védelmében. 

A Vatikán azt állítja, hogy a valóságban ez pont nem így történt, ugyanis nem hivatalos úton nagyon sokat tett az áldozatok védelmében XII. Piusz.

Zsidó csoportok, akik évek óta szorgalmazták az akták megnyitását, ünnepelték a döntést. Ferenc pápa szerint 2020 márciusában tárhatják nyilvánosság elé az anyagot, ami segít tisztázni pár félreértést egy olyan egyházfővel kapcsolatban, akinek a munkásságát előítélet, túlzás és felszínes kritika övezi.  

Az egyházfő szerint a Vatikán nem fél a saját történelmétől, és az akták megnyitásával szeretnék bebizonyítani, hogy nem akarják az ezzel kapcsolatos vitákat elnyomni. Kiemelte viszont, hogy egy ilyen anyag előkészítése hosszú időt vesz igénybe. Az elmúlt 13 évben húszan dolgoztak azon, hogy összerendezzék az anyagot, aminek jó részét az egyházfő hivatalos levelezése teszi ki, és aminek a terjedelme a 16 millió oldalt is kiteheti. 

Rovatok