Index Vakbarát Hírportál

Beperelte a Huawei pénzügyi vezetője a kanadai államot

2019. március 4., hétfő 08:42

Meng Van-csou, a Huawei Kanadában letartóztatott pénzügyi vezetője, letartóztatása miatt beperli a kanadai államot - írja a BBC

A Brit Columbia tartomány legfelsőbb bíróságára beadott kártérítési követelés szerint a Kanadai Királyi Rendőrség (RCMP) a Kanadai Határvédelmi Ügynökség  (CBSA) és a szövetségi kormány megsértette Van-csou polgári jogait. Szerinte a Kanadai Határvédelmi Ügynökség hamis vádak alapján tartotta fel, kutatta át és kérdezte ki, mielőtt a Kanadai Királyi Rendőrség letartóztatta. Azt állítja, hogy a tisztviselők nem adtak információt a feltartóztatása kapcsán, ezzel megsértve az Alapvető jogok és szabadságok kanadai chartáját. A beadvány szerint a fogva tartása önkényes és jogellenes volt, a tisztségviselők szándékosan nem tájékoztatták a fogva tartásának igazi okairól, az ügyvédhez való jogáról, és arról, hogy jogában áll hallgatni. 

Március elsején Kanada bejelentette, hogy nagy valószínűséggel kiadja a Van-csout az Amerikai Egyesült Államoknak. Washington januárban kérte Meng Van-csou igazgató - a cég alapítójának lánya - kiadatását, arra hivatkozva, hogy Meng és a Huawei megsértette az Irán ellen hozott amerikai szankciókat, banki csalást követett el, és ellopott amerikai ipari és kereskedelmi titkokat. A kanadai igazságügyi minisztérium pénteken bejelentette: Washington elegendő bizonyítékot mutatott be ahhoz, hogy megkezdjék a kiadatási eljárást. Meng Van-csou tagadja az ellene felhozott vádakat, az első meghallgatásra, ahol a kiadatást is hivatalosan bejelentik, március 6-án kerül sor. 

Rovatok