Index Vakbarát Hírportál

Férfi családtagjaikhoz azonnal, magukhoz ritkábban hívnak mentőt a nők szívinfarktus esetén

2019. március 4., hétfő 11:09

A nők jól felismerik a szívroham tüneteit, és azonnal segítséget hívnak férjüknek, testvérüknek vagy édesapjuknak, azonban maguknak nem. Az Európai Kardiológusok Társasága az idei nőnapon arra is szeretné felhívni a figyelmet, hogy az ischaemiás szívbetegség az egyik vezető halálok a férfiak és a nők körében, azonban a két nem teljesen másképpen áll a betegség tüneteinek felismeréséhez és kezeléséhez, pedig a cél az lenne, hogy mind a betegek, mind az orvosok gyorsan és hatékonyan lépjenek, ha a szívroham tüneteit tapasztalják.  

A lengyel akut koronáira szindrómákkal foglalkozó társaság (PL-ACS) tanulmányából az derül ki, hogy a nők sokszor azzal magyarázzák, hogy nem hívják a mentőt, mikor a szívroham tüneteit tapasztalják magukon, hogy nem érnek rá a napi rutin mellett, vagyis nem akarják, hogy a gyerek elkéssen az iskolából, kimaradjon valamilyen családi ünnepség, vagy egyszerűen a háztartást kell vezetni. Dr Marek Gierlotka azt is elmondta, hogy ugyanakkor  a nők mindig gondoskodnak arról, hogy a hozzátartozóik sürgős orvosi segítséget kapjanak baj esetén. 

A tanulmányban 7582 ST-emelkedéses miokardiális infarktust szenvedő beteg esetét nézték meg. Ez az egyik legveszélyesebb típusa az infarktusnak, ami szívizom elhalással jár. Minél gyorsabban sikerül helyreállítani a véráramlást, annál kisebb területen hal el a szívizom, kevesebb a károsodott szövet, és gyorsabb a felépülés. Az iránymutatások ezért azt javasolják, hogy a diagnosztizálás után 90 percen belül újra kell nyitni az artéria véráramlását. A vizsgált esetekben több férfi kapta meg időben ezt a kezelést, mint nő, ennek oka a szakemberek szerint az, hogy különösen a fiatal nők ritkábban hívnak mentőt, ha a jól ismert szimptómákat tapasztalják magukon.

Ugyanakkor az is igaz, hogy fiatalabb nők esetében az ECG eredményt is ritkábban küldik el a kardiológiai központokba az orvosok, ezért fontos, hogy ne csak az az arány javuljon, hogy a nők minél hamarabb orvosi segítséget kérjenek, ha szívroham jeleit tapasztalják magukon, de az is fontos, hogy az orvosok és az egészségügyben dolgozók is jobban odafigyeljenek a jelekre. Felhívják a figyelmet, hogy a nők esetében gyakran atipikus tünetek is jelentkeznek, amik miatt nehezebb a betegség korai, gyors és szakszerű felismerése, ugyanakkor ha mellkasi fájdalom, és a bal kéz zsibbadása és fájdalma jelentkezik az a szívroham egyik első tünetegyüttese, ami a nőknél hátfájdalommal, vállfájdalommal és gyomorkörnyéki fájdalommal is kiegészülhetnek.  Ha látszólag minden ok nélkül hasonló tüneteket tapasztal magán, és negyed órán belül sem múlnak, akkor orvost kell hívni. 

Rovatok