Index Vakbarát Hírportál

Nem lehet eszetlenül száguldozni az új Volvókkal

2019. március 4., hétfő 16:56

A Volvo bejelentette, hogy 2021-től 180 km/órában maximalizálja az autói sebességét, hogy ezzel csökkentse a közúti balesetek számát. Ez az intézkedés egybevág az autógyártó Vision 2020-as programjával, aminek az a nem éppen szerény célja, hogy ne halhasson meg vagy szenvedhessen súlyos sérüléseket az, aki egy Volvóban ül.

Az automata sebességkorlátozás mellett a gyártó azon is dolgozik, hogyan tudná automatikusan tovább csökkenteni a sebességet például iskolák és kórházak környékén.  Egyébként a 180 km/óra korlátozás, még így is több mint a megengedett sebesség a legtöbb európai országban, azaz az intézkedés miatt elvileg senki nem szisszenhetne fel. Ráadásul a híres német autópályákat emlegetőket a Verge cikke emlékezteti arra, hogy pont a német autógyártók, a Mercedes-Benz az Audi és a BMW kötöttek megállapodást arra vonatkozóan, hogy 250 km/ óránál gyorsabb autót nem dobnak piacra, hogy ne nőjön a száguldás okozta halálos balesetek száma. 

A Volvo szóvivője azt is elmondta, hogy a beállított sebességlimitet nem lehet majd okosban visszaállítani, csak azokban az esetekben engedélyezik, ahol egyértelműen szükséges, például ha rendőrautókról van szó. Azt egyelőre nem tudni, hogy mindez, hogyan befolyásolja majd a Volvo eladásait, illetve mennyien választják majd inkább valamelyik másik rivális márkát. A cég azonban azt reméli, hogy az intézkedéssel csökkenthetik a közúti halálesetek számát a jövőben. 

Rovatok