Index Vakbarát Hírportál

Emberi csontból készült, 2700 éves tetoválókészletet találtak

2019. március 5., kedd 11:14

A világ legrégebbi ismert tetoválókészletét találták meg ausztrál kutatók Tonga egyik szigetén, aminek egyes részeit valószínűleg emberi csontból készítették – írja az MTI.

A bonyolult, többszörösen fogazott eszközöket még 1963-ban találták a csendes-óceáni  Tongatapu-szigeten, de nemrég végezték el rajta azokat a szénizotópos vizsgálatokat, amik megállapították, hogy nagyjából 2700 évesek.  Ezek a legrégebbi ismert, többfogazatú tetováló eszközök Óceániában – közölték kedden az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) kutatói.

Geoffrey Clark kutató szerint a csontfésűk, melyeknek a pengeszerű végei vitték be a tintát a bőr alsó rétegébe, az irhába, az Óceániában található technológia egy nagyon különleges típusát képviselik. "A felfedezés a polinéziai tetoválás korát visszahelyezi a polinéz kultúra hajnalára, 2700 évvel ezelőttre" – mondta.

A négy vizsgált tetoválófésű közül kettő egy nagy tengeri madár csontjából készült, míg a másik kettő egy nagy szárazföldi emlőséből.

Mivel a szigeten akkoriban nem voltak más emlősök, és az emberi csont kedvelt alapanyaga a tetoválóeszközöknek, úgy véljük, valószínűleg abból készültek

– mondta Michelle Langley, a Griffith Egyetem emberi evolúciót kutató központjának munkatársa.

Clark és Langley az első kutatók, akik aprólékosan megvizsgálták a leleteket és megállapították a korukat, bár az eszközöket már évtizedek óta őrizte az ANU. Vizsgálataik eredményét a Journal of Island and Coastal Archaeology című szaklapban mutatták be.

Rovatok