Index Vakbarát Hírportál

Eltűnhetnek Oroszországból a jegesmedvék

2019. március 5., kedd 10:33

Nagyjából 50 éhes jegesmedve gondolta úgy, hogy jobb híján az északi Novaja Zemlja szigetcsoport Belusja Guba nevű falujában keres magának élelmet, ha már a természetes lakóhelyükön a meleg idő miatt nem találna. Tíz példány pedig még ennél is tovább ment, az utcán randalíroztak, és épületekbe is betörtek, ahonnan ételt loptak. Az eset még februárban történt, de a szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy a felmelegedés miatt a hasonló találkozások egyre gyakoribbak lesznek. 

A helyi hatóságok gyakorlatilag lezárták a falut, válságállapotot hirdettek ki, és Moszkva segítségét kérték. Az esetről készült fotók alapján többen pont a hivatalos szerveket hibáztatják a történtek miatt, ugyanis a képeken az látható, hogy a jegesmedvék egy csoportja a helyi szemétdombon lakomázik önfeledten. 

A jegesmedve-szakértők szerint annak, hogy a sarkköri ragadozó állatok ilyen közel merészkedtek az emberek lakta területhez, az a valódi oka, hogy a hőmérséklet miatt nem tudtak fókákra vadászni, ezért más élelmiszerforrás után kellett nézniük. Ráadásul az is aggodalomra ad okot, hogy Oroszország egyre terjeszkedik az Északi-Sarkkörön a különböző katonai és energiaprojektjeivel, így egyre szűkül a jegesmedvék élettere, ami azt fogja eredményezni, hogy egyre többször keresztezik majd egymás útját az emberek és a ragadozók. 

A Barents-tenger jegesmedvéi érzik a saját bőrükön a leginkább, hogy a megváltozott időjárási körülmények hatással vannak az életükre. Az elmúlt évtized alatt évi 20 héttel csökkent a jeges hetek száma. A  Belusja Guba körüli jégpáncél általában decemberben kialakult, ekkor tudtak a jegesmedvék a fókákra vadászni. Idén a meleg időjárás miatt ez elmaradt, a medvék a parton azzal szembesültek, hogy nincs jég. Azóta hidegebb lett az idő, befagyott a környék, és a medvék is elhagyták a területet, de ez is bizonyítja, hogy kiszámíthatatlan, mikor lesznek újra guberálásra kényszerülve. Főleg azért, mert a környék egyre jobban fejlődik, több az ember, kikötő épül, és a katonasági támaszpont miatt is egyre többen költöznek ide, vagyis a jegesmedvék élettere várhatóan még tovább csökken. Ráadásul a jégtörő hajók folyamatos működése miatt várhatóan a fókapopuláció is csökken, ami azt jelenti, hogy kevesebb táplálék jut a jegesmedvéknek is. 

A biológusok most attól tartanak, hogy a jegesmedvékre halálos veszélyt jelent az, hogy egyre több ember költözik a környékre. Amíg a szemétkérdés nem megoldott, addig könnyen előfordulhat, hogy a jegesmedvék újra felbukkannak, a helyiek pedig az életüket és az értékeiket védve a medvékre támadnak. Most egy átfogó program keretében próbálják edukálni a lakosságot, hogy mit kell tenni, ha jegesmedvével találkoznak, és hogyan tudják távol tartani őket a lakókörnyezetüktől, de a szakértők sem hisznek benne, hogy ez majd azt jelenti, hogy az emberek és a medvék békésen együtt tudnak élni.

A kutatók szerint a jegesmedvék tényleg nagyon próbálkoznak, hogy alkalmazkodjanak a megváltozott körülményekhez, például a magányos vadászatok helyett már csoportban járnak, de ha a felmelegedés és a vadászterületük csökkenése tovább folytatódik, elképzelhetőnek tartják, hogy eltűnnek Oroszország területéről. Vagy továbbállnak, vagy az emberek fogják megölni őket. 

Rovatok