Index Vakbarát Hírportál

Egész Európában hiánycikk lehet az olívaolaj

2019. március 5., kedd 11:23

Nagy bajban vannak az olaszok, 25 éve nem volt olyan borzasztó az olívatermés, mint idén, ezért várhatóan idén importálniuk kell az olívaolajat.  57 százalékos a visszaesés az idei év olívatermelésében, több termelő az utcára vonult Rómában, hogy a kormány segítségét kérjék a kialakult helyzet miatt.  

Az időjárás a fő ellenség

Heves esőzések, kora tavaszi fagyok, erős szelek és nyári aszály egyaránt sújtotta a mediterrán vidéket. Riccardo Valentini, az Euro-Mediterrán Klímaváltozási Központ vezetője szerint egyértelműen ezek a szélsőséges időjárási körülmények okozzák az alacsonyabb termésátlagot. Ráadásul az előrejelzések szerint az extrém időjárási viszonyok a következő években is bekövetkezhetnek, ami alapjaiban rengetheti meg az olasz olívatermelést. Valentini szerint elég két napon fagypont alatti hőmérsékletet mérni tavasszal, vagy 3-4 olyan napon 40 fok felettit nyáron, esetleg 10 napon eső nélkül maradni, és máris megvan a baj még akkor is, ha egyébként éves átlagban nem volt gond az időjárással. 

A legyengült fákat sokkal könnyebben támadja meg a Xylella fastidiosa nevű baktérium, ami egyébként Európában a szőlőket és a csonthéjasokat is fenyegeti. Az olívatermelők szakszervezete szerint a kár eléri az 1 milliárd eurót, és azonnali megoldást várnak a kormánytól a probléma megoldására. 

Nem csak az olaszok problémája

Az előrejelzések szerint a 2018-19-es évben nem csak az olaszok termésátlaga esett vissza drasztikusan, de a portugáloké 20 százalékkal, a görögöké pedig 42 százalékkal lett kevesebb az előző évekhez képest. 

Rovatok