Index Vakbarát Hírportál

A lufik a tengeri madarak legnagyobb ellenségei

2019. március 6., szerda 10:46

Nem a műanyag palackok, kupakok vagy szívószálak, hanem a lufik okozzák a legnagyobb számban a tengeri madarak pusztulását.  Egy friss kutatásban 1700 elpusztult tengeri madarat vizsgáltak meg, több mint negyedük vesztét az okozta, hogy műanyagot ettek. Minden negyedik a puha műanyagszeméttől pusztult el, mint a léggömb vagy a műanyag zacskó. A szakemberek szerint a puha műanyag könnyen elzárhatja az állat emésztőrendszerét. Amennyiben például lufidarab jut az állat gyomrába, 32-szer nagyobb az esélye, hogy elpusztul, mintha egy szintén veszélyes, de keményebb műanyag hulladékot nyel le. 

"Az általunk vizsgált madarak elpusztulásának fő oka a gyomor- és bélrendszer elzáródása, amik gyakran fertőzéseket is okoztak" - írja tanulmányában Lauren Roman, a Tasmaniai Egyetem Tengeri és Antarktisz-tanulmányok Intézetének doktora.

A becslések szerint olyan 280 ezer tonna műanyag szemét úszik a tengerekben, a tengeri madarak pedig napi szinten tévesztik össze őket tintahallal vagy más tengeri élőlénnyel, ez pedig gyakran a vesztüket okozza. 

Rovatok