Index Vakbarát Hírportál

Beperelte a Huawei az Egyesült Államokat

2019. március 7., csütörtök 04:31

A távközlési berendezéseket gyártó Huawei csütörtökön bejelentette, hogy Texasban pert indít az Egyesült Államok kormánya ellen egy tavaly elfogadott nemzetbiztonsági törvény egyik cikkelye miatt, amely szerintük ütközik az USA alkotmányával.

A perben az NDAA (National Defense Authorization Act) nevű törvény 889-es cikkelyét támadják. A Donald Trump amerikai elnök által tavaly augusztusban aláírt törvény megtiltotta az amerikai szövetségi ügynökségeknek és azok szerződött partnereinek a Huawei termékeinek és szolgáltatásainak használatát, miközben az Egyesült Államok Kongresszusa máig nem tudott olyan bizonyítékot felmutatni, amely alátámasztaná a Huawei termékeivel szembeni korlátozást. A távközlési gyártó egyik fő érve az, hogy alkotmányellenes egyetlen cégre vagy személyre törvényt szabni.

Guo Ping, a Huawei elnöke egy online közvetített sajtótájékoztatón kifejtette, hogy a korlátozás nemcsak alkotmányellenes, de megakadályozza a Huaweit abban, hogy igazságos piaci versenyben vegyen részt, és ezzel végső soron az amerikai fogyasztóknak okoznak károkat. A Huawei vezetője úgy látja, hogy a 889-es cikkely tiltásának feloldásával az USA kormánya rugalmasabban tudná kezelni a helyzetet, és együtt tudna működni a Huaweijel, amikor azt jónak látja.

Azt állította Guo Ping, hogy az USA kormánya feltörte a szervereiket, és ellopta az emailjeiket 

A Huawei vezetősége külön kitért arra, hogy nemcsak a kormány, a védelmi hatóságok vagy a külpolitikai intézményrendszert tiltották el a Huawei termékek használatától, hanem még az agráripart is. Mint az korábban is elhangzott, az USA elsősorban kiberbiztonsági okokra hivatkozva tartja magát távol a Huawei termékeitől.

Miközben elhangzott, hogy a Huawei az 5G-ben piacvezető szeretne lenni, a cég vezetői igyekeztek kisebbíteni a szerepüket. Kifejtették, hogy amikor egy adott cég neve látható egy terméken, ez valójában nem azt jelenti, hogy minden attól a cégtől származik, és úgy 30 százalék a Huawei része, a többi a globális beszállítóktól származik.

John Suffolk, a Huawei kiberbiztonsági főnöke elmondta, hogy alapvetően a biztonságra fókuszálva fejlesztik ki és gyártják le a termékeiket, ugyanakkor nem állítják, hogy elsőre tökéletes programkódot írnak. Viszont ha kiberbiztonsági problémát találnak, azt igyekeznek megoldani.

Kína első globális technológiai márkája a Huawei, amely a távközlésben vezető pozíciót vívott ki magának. Az Egyesült Államokban évek óta azt hangoztatják, hogy a vállalat alapítója, Ren Zhengfei  az 1980-as évekig a kínai hadseregnek dolgozott, és tagja volt a kommunista pártnak, amiből arra következtetnek, hogy a cégével is a párt utasításait követi.

Ettől független ügy, hogy tavaly decemberben Kanadában letartóztatták  Ren Zhengfei lányát és a Huawei pénzügyi vezérigazgatóját,  Meng Van-csout, akit azzal vádolnak, hogy egy olyan másik cég igazgatótanácsában ült, amely megsértette az Irán elleni amerikai szankciókat. Meng Van-csou a kanadai államot perelte be nemrég, mert jogellenesnek tartja a letartóztatását. 

Rovatok