Index Vakbarát Hírportál

Az időskori kutyasétáltatás miatt nagyobb a csonttörés kockázata

2019. március 7., csütörtök 10:54

Egyre több idősebb embernek van kutyája, ami segít abban, hogy rendszeres testmozgást végezzenek, és sokat sétáljanak. Azonban a Penn Medicine tanulmánya szerint ez a hobbi vezet ahhoz is, hogy 2004 és 2017 között megduplázódott a 65 évnél idősebb emberek csonttöréses baleseteinek száma. A kutatás szerint a kutyasétáltatás mellett az időskori testmozgás okozza a legtöbb csonttöréses balesetet, ami általában a felső végtagokat vagy a csípőt érinti, utóbbi pedig kifejezetten életveszélyes  65 éven felüli korosztály számára. A kutatás szerint az esetek 17 százalékában a beleset csípőtöréssel végződik, aminek a 65 éves kor feletti halálozási rátája majdnem 30 százalék. 

A mozgás jó

Azt a kutatók is igyekeztek már az elején leszögezni, hogy a rendszere testmozgás jó és hasznos, a kutyatartásnak is számtalan pozitív hatása van, vagyis szó sincs róla, hogy mostantól abba kellene ezt hagyni, mindössze jobban oda kell figyelni a kockázati tényezőkre. Például arra, hogy a kórházak és a biztosítók feljegyzései szerint nagyon sok balesetet okoznak a kutyasétáltatáshoz használt kiegészítők, például a póráz, ami 2017-ben 163 százalékkal több balesetet okozott a 2004-es adatokhoz képest, leginkább kéz-, ujj, válltörést okozva a sérülteknek. A résztvevő nagyjából 100 kórház adataiból az derül ki, hogy 32 624 olyan esetet tartanak számon, ahol a balesetet a kutyasétáltatáshoz használt eszköz váltotta ki. 

Alapvetően nem balesetveszélyes dolog kutyát sétáltatni

Azt sem győzik hangsúlyozni, hogy a kutyasétáltatás alapvetően nem egy veszélyes sport, kevés sérüléssel jár, és a számok is azt mutatják, hogy ahhoz képest, hogy a legtöbben legalább háromszor sétálnak a a kutyával egy nap, a sérülések száma elenyésző, de hiba lenne azt mondani, hogy nem jár kockázattal. Az eredményekkel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy az időskori kutyasétáltatásnál körültekintőbbnek, óvatosabbnak kell lenni, és tisztában kell lenni azzal, milyen veszélyeket rejthet egy fegyelmezetlen kutya sétáltatása, illetve ezért fontos az is, hogy a többi kutyás is odafigyeljen a saját kedvencére, és a környezetére. 

Rovatok