Index Vakbarát Hírportál

Ingyenes applikációval tesztelhető a hallás

2019. március 7., csütörtök 15:28

Az Egészségügyi Világszervezet  (WHO) egy ingyenes applikációt dobott piacra, amivel a hallást lehet tesztelni, ezzel szeretnék felhívni a figyelmet arra, mennyire fontos a halláskárosodás korai felismerése. Az alkalmazás Androidon és iOS-en is elérhető, egyelőre angoltudás szükséges a használathoz.

A WHO ajánlása alapján időről-időre mindenkinek ellenőriztetnie kellene a hallását, főleg a 60 év felettieknek, azoknak, akik hangos munkakörnyezetben dolgoznak vagy akik szeretik a zenét bömböltetni a fejhallgatójukon. A WHO egyik idei projektjében a halláskárosodásra szeretné felhívni a figyelmet, mert a felmérések szerint a 16-35 éves korosztály fele kifejezetten nagy veszélynek van kitérve, és az idősebb korosztály sem szentel elég figyelmet annak, hogy ellenőriztesse és óvja hallását. Ennek a projektnek a része a nemrég megjelent alkalmazás is. 

Az applikáció egyébként nagyon egyszerűen működik, a digitális háttérzajban három számot hall az ember, azt beírja az alkalmazásba, ami ezek után a következő feladványra ugrik, és így ismétlődik a folyamat különböző intenzitású háttérzajokkal és különböző hangerejű számokkal. A 23 minta után pedig jön az értékelés, ami amellett, hogy megmondja, hány pontot sikerült elérni, javaslatot tesz arra is, mi a következő lépés, és emlékeztetőt is be lehet állítani, hogy mikor esedékes a következő teszt. 

Hiába, hogy a WHO appja ellenőrzött és hitelesített hangmintákkal dolgozik, az igazság az, hogy ez az alkalmazás nem váltja ki az orvosi vizsgálatot, hiszen egyáltalán nem mindegy, hogy például ki milyen minőségű fülhallgatót használ hozzá,  vagy hogy mekkora a háttérzaj, ezért bármilyen eredmény is jön ki, érdemes időnként orvoshoz is elmenni hallásvizsgálatra. 

Rovatok