Index Vakbarát Hírportál

Pilóta nélküli harci drónokat tesztel az amerikai légierő

2019. március 8., péntek 09:13

Az XQ-58A Valkyrie sugárhajtású drónt túl van az első tesztrepülésén a Yuma légibázis felett- jelentette az Amerikai Egyesült államok légiereje. 

A tesztrepülés nagy előrelépést jelent abban a "loyal wingman" azaz hűséges szárnysegéd koncepcióban, aminek a lényege, hogy kisebb drónok kísérik útjára a harcgépeket felderítés vagy védelmi célból. A hadsereg szakemberei szerint az ilyen rendszerek rendkívül hatékonyak lehetnek két ellenséges nemzet háborúja során. Ez az elképzelés egybevág a Pentagon azon törekvésével, hogy a kínai és orosz haderő fegyverkezése mellett az amerikai haderő sem maradhat le. 

A Valkyrie becsült költsége 2-3 millió dollár között van, a gyártó Kratos már eddig is a hadsereg beszállítója volt, kisebb drónjait felderítési és kiképzési feladatokat láttak el, de ezzel a modellel betörhet arra a piacra, amit eddig a Boeing, a Lockheed Martin, Boeing és a Northrop Grumman uralt. A múlt hónapban a Kratos vezetője, Eric DeMarco a befektetőiknek azt mondta, hogy egy sikeres tesztrepülés hatalmas előrelépés lehet a cégnek,  a pilóta nélküli drónok piaca több milliárd dolláros üzletet jelenthet a cégnek. 

A Boeing is bemutatott egy hasonló drón prototípust, annak tesztrepülését a jövő évre tervezik. 

Rovatok