Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a Samsung gyógyszere a jackdugó-hiányra

2019. március 10., vasárnap 08:20

A budapesti utcákon is látható, hogy az Apple év végi slágerterméke az AirPods bluetooth fülhallgató volt, mindenhol ezt látjuk a fülekben. Ez egyben azt is igazolja, hogy a jackdugó elhagyása nem valami vakmerő húzás, hanem egy jól előkészített üzleti terv volt, és a bluetooth valóban készen állt arra, hogy átvegye a helyét. 

Akik korábban tízezer forintot adtak egy fülesért, most hatszor annyit hajlandók költeni.

Az Apple pedig profitot eszik reggelire, ebédre és vacsorára is, úgyhogy ezt a ziccert nem hagyhatta ki. De lapozzunk is gyorsan előre, 2019-re, hiszen most a Samsung-féle kihívó, a Galaxy Buds a téma.

A Samsung a jubileumi Galaxy S10 mobilokkal együtt mutatta be az AirPods első igazi riválisát, annak ellenére, hogy a csúcsmobiljain most is van jack aljzat, sőt, az S10-hez elég jó minőségű, AKG által beállított vezetékes füleseket adnak. De a dél-koreai cég mindig is benne volt a versenyben.

Fontos leszögezni, hogy az Icon X és a Samsung korábbi bluetooth fülesei még nem álltak készen a csatára, de most sikerült összehozni egy olyan terméket, amely valóban teljesen vezeték nélküli, és tényleg működik.

A Galaxy Buds minden szempontból remek kütyü lett. A Samsung rögtön előrébb is lépett egyet az AirPodshoz képest, a Galaxy Buds akkumulátoros tokja ugyanis vezeték nélkül tölthető, a konnektor és az usb-c kábel inkább csak egy jó B-terv. Az Apple tokjához most még nélkülözhetetlen a Lightning töltőkábel. Azt mondják, hogy az Apple Airpods 2 lesz tölthető vezeték nélkül, és március végén dobják piacra.

Érthető, hogy a Samsung beépítette a vezeték nélküli töltést, a friss Galaxy S10 ugyanis meg tudja osztani aksiját más eszközökkel, tehát elég a mobil hátára tenni a Buds tokját, és máris áramlik bele az energia. Ugyanerre egyébként a Huawei Mate 20 Pro is képes, és külső aksik is kaphatók már vezeték nélküli töltőfelülettel.

Első a kényelem

A füles jól belecuppan az ember fülébe, és nem csak ott lóg, mint valami miniatűr távirányítós antenna. A Buds ott marad, miközben letekerjük a sálat a nyakunkról, vagy amikor edzeni megyünk vele, és még izzadságot is bírja. Sajnos nem annyira vízálló, mint a tavalyi Icon X, szóval a kondizás után senki ne vigye magával a zuhanyzóba.

Irányítani a két fülesen lévő érintésérzékeny területen tudjuk: kezeli a zenelejátszót, fogadja a hangutasítást, és mi dönthetjük el, hogy milyen appok küldhetnek értesítést. Külön parancsokat állíthatunk be egy, kettő vagy három koppintásra, vagy ha hosszan rajta tartjuk az ujjunkat.

Szerencsére nem csak Samsung telefonnal működik a Galaxy Buds, az egységes márka csupán annyival könnyíti meg a dolgunkat, hogy az újabb Galaxy mobilok gyárilag kezelik a fülest. Rivális márkákra a Galaxy Wear appot kell feltelepíteni, valamint egy plugint a Budshoz. A szoftver kiírja a fülesek töltöttségi szintjét, és megkereshetjük a dugaszokat, ha azokat nem a tokba tettük vissza - ilyenkor egyre erősödő hanggal vijjogni kezdenek, mint valami éhes kismadár.

Mivel a Buds teljesen elzárja a hallójáratunkat, igen hasznos funkciója, hogy az általunk megadott mértékben át tudjuk ereszteni rajta a külvilág zajait, gondoskodva arról, hogy ne üssenek el minket. A szoftverben a hangzás jellegét is finomhangolni lehet, a klasszikus és a jazz jobban élvezhető tiszta beállítással, a hiphophoz mehet az extra basszus.

Egy huzamban aksiról majdnem hat órán át működik a Buds, szóval egy Európán belüli repülőúton bőven kitart. Ezzel némileg ráver az öt óránál hamarabb lemerülő AirPodsra, ám a Samsung kis méretű tokja csak 7 extra órányi energiát tartogat, ez éppen elég a visszaútra. Az Apple nagyobb méretű tárolójával azonban egy teljes napra kitolható a használat. 

Magyarországon árban nincs különbség, a Galaxy Buds ugyanúgy 60 ezer forintba kerül, mint az Apple AirPods, pedig az Egyesült Államokban a Samsung fülese kicsit olcsóbb. Így csak a tudás dönt, amiben a Buds egy kicsit előrébb jár - kivéve persze azt, hogy az AirPods működik együtt a legjobban az Apple más termékeivel, és azokhoz kivételesen gyorsan hozzákapcsolódik. (A Samsung hazai képviselete utólag azt mondta, hogy az ajánlott fogyasztói ár 49 ezer forint lesz. Amikor a cikkünk elkészült, még csak 60 ezer forintért láttuk a terméket a hazai kereskedőknél.)

(Borítókép: Aradi László / Index)

Rovatok