Index Vakbarát Hírportál

Teljesen új dinoszauruszfaj fosszíliáit fedezték fel Ausztráliában

2019. március 11., hétfő 16:06

Egy eddig ismeretlen, wallaby kenguru méretű, növényevő dinoszauruszt azonosítottak a kutatók öt megkövesedett felső állkapocs alapján a délkelet-ausztráliai Victoria államban – írja az MTI.

Az ausztrál kutatók a Journal of Paleontology című folyóiratban publikálták a felfedezést, ahol azt írták, a Galleonosaurus dorisae-nek elnevezett faj fosszíliáit a 125 millió évvel ezelőtti kréta időszakból származó kőzetekben fedezték fel a Gippsland régióban. Az ausztráliai University of New England munkatársaként dolgozó Matthew Herne szerint a felfedezett állkapocs-maradványok alapján fiatal és már kifejlett példányokat sikerült elkülöníteni, ami elsősorban azért érdekes, mert

ez az első alkalom, hogy korcsoportokat is sikerült azonosítani ausztráliai dinoszauruszok állkapcsai alapján.

Az ornithopoda alrendbe tartozó Galleonosaurus dorisae a kutatók szerint egy kistermetű, növényevő dinoszaurusz lehetett, nevét a 16-17. században használt teher- és hadihajó (galleon) felfelé fordított testére emlékeztető felső állkapcsáról, valamint a fosszíliák felfedezésnek helyét tanulmányozó Doris Seegets-Villiersről kapta.

Ezek az apró dinoszauruszok valószínűleg nagyon fürgén mozogtak az erőteljes hátsó lábaiknak köszönhetően.

– mondta Herne, a tanulmány vezető szerzője, hozzátéve azt is, hogy az új faj felfedezése újabb bizonyíték a hajdani ausztrál-antarktiszi hasadékvölgy térségében élő ornithopodák szokatlan sokszínűségére.

A tanulmány szerint a Galleonosaurus dorisae közeli rokona a Diluvicursor pickeringi nevű fajnak, amelynek felfedezéséről 2018-ban számolt be Herne és csapata. Az ornithopodák alrendjébe tartozó Diluvicursor pickeringi részleges csontvázára 2005-ben bukkantak rá Victoria államban.

A Galleonosaurus dorisae felfedezése előtt a Gippsland régió egyetlen ismert ornithopoda dinoszaurusza a Qantassaurus intrepidus volt, amelyet 1999-ben azonosítottak. A kutatók szerint ugyanakkor ennek a fajnak rövidebb, robusztusabb volt a pofája, ami arra utal, hogy különböző növényekkel is táplálkozott, így a két dinoszaurusz jól megfért egymás mellett. A tanulmányból egyébként az is kiderült, hogy a mai Victoria állam területéről származó ornithopodák közeli rokonai a patagóniai dinoszauruszoknak.

Rovatok