Index Vakbarát Hírportál

50 évre elrakott holdmintákat szed elő a NASA

2019. március 11., hétfő 21:55

Ötven éve elzárt holdmintákat szed elő a NASA, közölte a Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal igazgatója, Jim Bridenstine hétfőn. Az Apollo 15, 16 és 17 küldetései alatt gyűjtött mintákról nem megfeledkeztek, hanem szándékosan tették őket félre egy fél évszázadra, hogy a közel 50 év letelte után sokkal modernebb eszközökkel vizsgálhassák meg azokat. A z utolsó három Apollo-küldetés alatt gyűjtött minták még sosem találkoztak a földi légkörrel.

A minták vizsgálatával kilenc csoportot bíztak meg, ők összesen 8 millió dollárt kapnak kutatási célból – derült ki a 2020-as költségvetésről, illetve Mars-misszióról szóló tájékoztatás során.

 A kilenc csapatból hat az Apollo 17 mintáit vizsgálja majd, amiket 1972-ben Harrison Schmitt és Gene Cernan hozott a Holdról. A nagyjából 80 deka kőzetmintát azóta vákuumcsomagolásban tárolták a NASA Lyndon B. Johnson Űrközpontjában. A többi mintát fagyasztva, vagy héliumban tárolták.

A minták között van olyan is, ami akár jeget, vagy fagyott állagú vízre utaló jeleket tartalmazhat, egyes minták pedig 50 éve elkezdett kísérletek lezárásául szolgálnak.

CNN

Rovatok