Index Vakbarát Hírportál

Japántól az USA-ig felkapták a magyar Bitrise rendszerét

2019. március 12., kedd 10:36

A Bitrise unalmas cégnek tűnhet, programozóknak gyártanak speciális segédeszközt, vagyis a termékükkel az átlag internetező sohasem fog direktben találkozni. Mégis egy szuperizgalmas dologban vannak benne, mert a mobilappok fejlesztését egyszerűbbé és hatékonyabbá tevő platformjukat Japántól a Szilícium-völgyig használják, és most a csapat eljutott arra a szintre, hogy felvásároljon egy londoni céget, az Outlyert.

Az Outlyer monitorozási és analitikai technológiája könnyen használható, skálázható, erős és sokoldalú

- mondta Birmacher Barnabás, a Bitrise alapító tagja és vezérigazgatója. Ezzel a lendülettel a Bitrise létszáma 50 főre gyarapodott, és a budapesti főhadiszállás mellett Londonban és San Franciscóban lesz irodájuk. Az Outlyer a Bitrise fontos része lesz, a megoldásuk segít majd abban, hogy az appfejlesztők folyamatosan ki tudják szolgálni a felhasználóik igényeit.

A Bitrise eddig összesen 3,5 millió dollár befektetői tőkét vont be, és a világ egyik legsikeresebb üzleti inkubátor programjának, a Y-Combinatornak az első és eddigi egyetlen magyar résztvevője. Milliárdos startupok, Fortune 500 nagyvállalatok vannak az ügyfeleik közt, és villámgyorsan növekednek.

20 millió potenciális ügyfél van a világban, ennyien fejlesztenek appokat

Ebben az iparágban csak a változás állandó. Felhasználóként is mindenki látja, hogy milyen gyakran jelennek meg frissítések a mobilon futó appokhoz -  a Bitrise többek közt ezek menedzselését könnyíti meg.

A hozzánk hasonló fejlesztői eszközök akkor tudnak a legjobban terjeszkedni, ha a programozók beszélgetnek róluk, és ki is próbálják őket - mondta Hendrik Haandrikman, a vállalat növekedését felelős alelnöke. A Bitrise-t használó kódolók különösen aktívak ezen a téren, nemcsak egymás között osztják meg pozitív tapasztalataikat, de még munkahelyváltásnál is gyakran ajánlják a platformot új munkáltatóiknak, tette hozz-.

A platform segítségével a fejlesztőcégek elsősorban a szükséges tesztelés mértékét tudják csökkenteni. Amikor a programozók beépítenek az appjukba egy új funkciót, a Bitrise rendszere kibogozza a programkódot, és időben figyelmeztet, ha a változtatás miatt elromolhat valami, ami korábban még működött.

Automatizáljuk azt, ami bosszantó feladat lenne

- foglalta össze a dolgot röviden Haandrikman. 

Az unikornisok, vagyis a milliárd dollárt érő startupok közös jellemzője, hogy gyorsan fejlesztenek, és nem érnek rá olyannal foglalkozni, ami nem tesz hozzá a termékhez. Azért használják a Bitrise-t mert így gyorsan el tudnak indulni, és nagyobb sebességre kapcsolhatnak, magyarázták a cég szakértői. Az Outyler megszerzése pedig abban segít, hogy ne csak a megjelenés előtt, hanem azt követően is tudják támogatni a fejlesztőket elemzésekkel, üzemeltetési szolgáltatásokkal.

A Bitrise egyik következő célkitűzése a Unity játékmotort használó mobiljáték-fejlesztők meghódítása. A Bitrise még az idén szeretné megoldani, hogy a Unity unalmas és repetitív fejlesztési feladatait automatizálják.

A budapesti csapat által felvásárolt Outlyerről még azt fontos tudni, hogy nagy tapasztalatuk van a skálázható monitorozási technológiák terén, és rengeteg másik mellett olyan neves ügyfeleik vannak, mint a Netflix és a BBC. Emellett a nemzetközi fejlesztői közösségnek is aktív támogatói, ők alapították az egyik legnagyobb szakmai rendezvényt, a londoni DevOps Exchange meetupot.  

Rovatok