Index Vakbarát Hírportál

A Huawei megint képhamisítással bukott le

2019. március 12., kedd 10:38

A Huawei a napokban adott ki néhány egészen bámulatos fotót, amivel legújabb telefonjuk, a P30 Pro kameráját akarták kicsit fényezni, de hamar kiderült, hogy a Weibo nevű kínai közösségi portálon közzétett képek nem azért néznek ki ilyen jól, mert a telefon kamerája állati jó, hanem mert valójában profi fényképezőgéppel készültek. Sőt, valahogy egy tíz éves stock fotó is bekerült közéjük – írja a Verge.

A P30 Pro kamerája egyébként papíron elég érdekesnek tűnik, a négy szenzor mellett ugyanis egy periszkópos zoomkamerával is felszerelték, ami elméletileg hétszeres optikai nagyításra képes. Ez nem hangzik rosszul, és amúgy önmagában azzal sem lenne baj, ha a cég a marketingkampánya során profi képekkel népszerűsítené a telefonját, de ezt egyértelműen jelölni kéne, ez pedig itt nem történt meg.

Az egészet az teszi még kínosabbá, hogy nem is bajlódtak saját képek elkészítésével, az egyik felvétel például egy Jack Olson nevű fotós portfóliójából származik, a kitörő vulkán pedig egy 2009-es felvétel a Gettyről.

Az persze elég valószínű, hogy a cég licenszelte ezeket a képeket, de elég furcsán veszi ki magát a helyzet. Főleg mert nem ez az első ilyen eset: tavaly a Huawei Nova 3 egyik reklámjában állítottak be egy DSLR-rel készült képet úgy, mintha a telefonnal készült volna.

Rovatok