Index Vakbarát Hírportál

A szennyezett folyóvíz a Nagy-korallzátony legnagyobb ellenfele

2019. március 12., kedd 13:33

Egy ausztrál tanulmány szerint a szennyezett folyóvíz a legnagyobb akadálya annak, hogy a Nagy-korallzátony regenerálódjon – írja az MTI.

A kutatók 1995 és 2017 között 46 helyszín adatait elemezte és arra az eredményre jutott, hogy azok a szakaszok, ahol a korallzátonyt szennyezett folyóvíz érte,

Ez főleg azért fontos, mert a Nagy-korallzátony fennmaradása azon múlhat, hogy mennyire tud felépülni az olyan katasztrófák után, mint egy trópusi ciklon, egy betegség vagy a korallfehéredés, amelyek a klímaváltozás és más környezeti terhelések miatt mind egyre gyakoribbak.

A zavaros folyóvíz egyébként bizonyos mértékig ellenállóbbá teszi a korallt a fehéredéssel szemben, mivel így kevesebb fény jut át a vízen, összességében azonban a korallzátony sérülékenyebbé válik, ezért a szennyezett folyóvíz beáramlásának hatása összességében negatív.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) 2018-as jelentése azt állapította meg, hogy a mezőgazdasági területekről a Nagy-korallzátonyhoz érkező, üledékkel és műtrágyával szennyezett víz jelenti az egyik legnagyobb fenyegetést, ezért a WWF olyan törvényeket sürgetett, amelyek jobban védik a törékeny természeti csodát. 

Ennek ellenére ugyanakkor februárban egy ausztrál cég ugyanis engedélyt kapott arra, hogy egymillió tonna kotrási iszapot engedjen bele a Világörökség részeként számon tartott zátonyba.

Rovatok