Index Vakbarát Hírportál

Védőoltás nélkül nem járhatnak óvodába az olasz gyerekek

2019. március 12., kedd 19:05

Nem járhatnak bölcsődébe és óvodába Olaszországban azok a gyerekek, akik nem kapták meg a törvény által előírt védőoltásokat. A 6 éven felülieket nem tiltják el az iskolalátogatástól, de a szülőknek súlyos bírságot kell fizetniük utánuk, írja a BBC.

A Lorenzin-törvényként emlegetett jogszabály több védőoltást előír a gyerekeknek, többek között bárányhimlő, kanyaró, gyermekbénulás, mumpsz és rubeola ellen is be kell legyenek oltva, ha iskolába akarnak járni. 

Az olasz törvényhozás március 10-ét jelölte ki határidőnek egy hónappal ezelőtt, hogy életbe lépjenenek a fentebb említett szabályok. Ennyi idejük volt tehát a szülőknek, hogy a hiányzó védőoltásokat beadassák a gyerekeknek, illetve igazolásokat szerezzenek be ezekről.

A törvény szerint a hat év alatti gyerekek nem is mehetnek óvodába és bölcsődébe, ha nem estek át a szükséges immunizáción. A 6 és 16 éves kor közötti gyerekek látogathatják az iskolát védőoltás nélkül is, de a szülőkre ebben az esetben 600 eurós büntetést szabnak ki.

Bolognában 300 gyerek szüleinek postáztak ki értesítést a hatóságok felfüggesztésről, de összesen 5000 gyereknek nincs rendben az oltásokról szóló igazolása. Arról egyelőre nincsenek adatok, hogy országos szinten mennyien maradtak oltások nélkül.

Olaszországban azt szeretnék elérni, hogy jelentősen növekedjen a védőoltást kapott népesség aránya. A becslések szerint ez most lakosság 80 százaléka lehet, míg az elérendő cél 95 százalék. Ez egyébként az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének, a WHO-nak is az ajánlása. A kutatások szerint ez az az arány biztosít populációszinten is védettséget.

Rovatok