Index Vakbarát Hírportál

Berners-Lee: Nem ilyen webet akartunk

2019. március 13., szerda 12:21

A world wide web kifejlesztője a WWW 30 éves évfordulón jelentette ki a CERN által szervezett konferencián, hogy nagyon óvatos egyensúlyt kell tartani a web ellenőrzése és a szólásszabadság között. Valószínűleg ő sem látta előre a netes gyűlöletbeszéd, választási manipuláció és adathalászat térhódítását.

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN tegnap rendezett konferenciát abból az alkalomból, hogy a náluk dolgozó Tim Berners-Lee 1989. március 12-én publikálta a world wide webbé fejlődött rendszer kiépítésének első indítványát. Az eseményen felszólaló Berners-Lee azonban meglehetősen pesszimista képet festett arról a hálózatról, amivé a web harminc év alatt fejlődött. Egyúttal cselekvésre szólított föl, hogy a világháló újra olyanná alakulhasson, ami a legjobban szolgálja az emberiséget.

A feltaláló elmondta, hogy a weben ma már korántsem csak tanulnak, informálódnak és vásárolnak az emberek, de a technológiai mágnások a felhasználók személyes adatain nyerészkednek, a rivális kormányzatok egymás ellen kémkednek, és befolyásolni igyekeznek más országok választásait, és teret nyert a gyűlöletbeszéd. Ezzel pedig Berners-Lee szerint a web messze került a gyökereitől, hiszen olyan kommunikációs platformnak szánták, ahol a fejlődésért tenni akaró elmék találhatnak együttműködő partnerekre.

Ajaj, A mai web már semmilyen értelemben nem az a web, amit létre akartunk hozni

- jelentette ki a hatalmas tiszteletnek örvendő kutató. Az általa létrehozott Világháló Alapítvány (World Wide Web Foundation) kormányokkal, cégekkel és az emberekkel kíván együttműködni, hogy együtt jobbá tegyék a webet.

A kormányoktól azt várják, hogy mindenki számára tegyék lehetővé a nethez való csatlakozást, soha ne szüntessék meg a hozzáférést és tiszteljék a személyiségi jogokat. A cégektől is elvárják az utóbbit, továbbá szeretnék, ha az internetes szolgáltatások használata megfizethető lenne mindenki számára, és a fejlesztések alakalmával a közjó élvezne prioritást. Mindezeket a célokat a világháló szerződésének nevezik. Berners-Lee szerint rendkívül fontos a korlátozás és szólásszabadság közötti helyes egyensúly megtalálása.

Vajon hol az egyensúly aközött, hogy hagyjuk a techcégeket jót cselekedni, és közben szabályozzuk a működésüket? Hol az egyensúly a szólásszabadság és a gyűlöletbeszéd között?

- tette fel a költői kérdést, de megoldással ő sem szolgált. Beszédjében előkerültek a mára már klasszikussá vált anekdoták a világháló elindulásáról, így felemlegette akkori főnökét a CERN-nél, Mike Sendallt, aki remek ürügyet látott a projektben arra, hogy vehessenek egy NeXT számítógépet, amelyet az Apple-től korábban kirúgott Steve Jobs fejlesztett. Sendall így szólt Berners-Lee-hez: "Válassz egy random kutatási programot, és dolgozz azon rajta [a NeXT számítógéppel].

Miért nem csinálod azt a hipertextes dolgot?"

Forrás: Times of Israel

(Borítókép: Tim Berners-Lee a world wide web 30 éves évfordulója alkalmából a CERN által szervezett konferencián tart előadást 2019. március 12-én. Fotó: Pool / Reuters) 

Rovatok