Index Vakbarát Hírportál

Ingyenes, titkosított fájlküldőt indított a Mozilla

2019. március 13., szerda 08:28

A Firefox Send névre keresztelt szolgáltatás másfél éves tesztidőszak után most élesedett hivatalosan. 2,5 gigabájtos fájlokat küldhetnek a böngészőből segítségével a felhasználók. A biztosnságról a végpontok közötti titkosítás gondoskodik, a fájlra mutató linkek pedig automatikusan elévülnek.

A Firefox-fiókkal nem rendelkezők számára 1 Gb a küldött fájl felső mérethatára a Firefox Senden, de akik ingyenes fiókot regisztrálnak maguknak, azok máris 2,5 Gb-os fájlokat is küldhetnek. A fogadó félnek nincs szüksége Firefox-fiókra ahhoz, hogy letöltse az 1 Gb-nál nagyobb fájlokat.

A Firefox Send a bejelentés érvei szerint a biztonságosságával szándékozik kitűnni a sok fájlküldő szolgáltatás közül. A Mozilla szerint ezen az úton olyan fájlok (például szenzitív vállalati információk) is nyugodtan küldhetők a partnereknek, amelyeket máskülönben nem szívesen továbbítanak az emberek az interneten keresztül.

A Techcrunch által idézett kiberbiztonsági szakértők azonban óva intenek attól, hogy igazán érzékeny információt küldjük efféle fájlmegosztó szolgáltatásokon keresztül, minthogy még a legkörültekintőbben tervezett rendszer működésébe is hiba csúszhat, ami semmissé teheti a titkosítást. 

Az elemzők szerint a Firefox Send beindításával a Mozilla célja (a bejelentésben hangoztatott magasztos adatbiztonsági elvek érvényre juttatásán túl) az, hogy új lendületet adjon az utóbbi időben kissé megkopott fényű webes szolgáltatásainak. A Firefox egykoron piacvezető webböngésző volt, de részesedése az utóbbi időben csökken, főként a Chrome térnyerésével. Ugyanakkor az utóbbi időszak nagy techcégekhez kötődő sorozatos adatbiztonsági botrányai a kisebb, a személyes adatok sérthetetlenségét prioritásnak tartó cégek szolgáltatásai irányába terelhetik a felhasználókat.

Rovatok