Index Vakbarát Hírportál

Vészforgatókönyv lépett életbe Dél-Koreában a légszennyezés miatt

2019. március 13., szerda 09:13

Az utóbbi években szinte megszokott hír, hogy a kínai városokban olyan nagy a légszennyezés, hogy a levegő gyakorlatilag alkalmatlan a légzésre. A nehézipar fejlesztése egészen a legutóbbi időkig felülírt mindenféle környezetvédelmi és közegészségügyi szempontot. Mostanában viszont más délkelet-ázsiai országok, így India és Dél-Koreai is feliratkozik a legszennyezettebb levegőjű államok csöppet sem dicsőséges toplistájára.

A dél-koreai parlament rendkívüli törvénymódosításokat fogadott el, hogy így vegyék fel a harcot a társadalmi tragédiának nevezett légszennyezettség ellen. A szálló, finom szemcseméretű por ugyanis az egész országot ellepte az utóbbi hetekben.

A szerdán elfogadott törvények értelmében a hatóságok hozzájuthatnak azon 2,65 milliárd dolláros vészhelyzeti pénztartalékokhoz, illetve rendkívüli intézkedéseket hozhatnak, amelyek révén például előírhatják, hogy nagy teljesítményű légtisztítókat legyen kötelező beszerelni az iskolai tantermekbe. Emellett serkenthetik a gázüzemű járművek eladását, minthogy ezek kevésbé szennyezik a levegőt, mint a benzines, valamint még inkább a dízelüzemű gépkocsik.

A légszennyezés akkor vált a belpolitika legfontosabb témájává Dél-Koreában, amikor a múlt héten a szálló por koncentrációja történelmi rekordot döntött az ország megannyi régiójában. Összesen hét nagyváros levegőjében mérték az egészségre rendkívül ártalmas, 2,5 mikronnál kisebb szemcseméretű por kiemelkedő mennyiségét. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a szálló por a légszennyező anyagok talán legveszélyesebbike, minthogy egyértelmű a kapcsolat a porkoncentráció, illetve a légzőszervi és szívbetegségek között.

Szöulban már az országos lépéseket megelőzve légszennyezés-csökkentő intézkedéseket léptettek életbe. Korlátozták a járműhasználatot, csökkentették a széntüzelésű erőművek működését, illetve visszafogták az építkezések ütemét (minthogy ezek tehetők felelőssé a szálló por jelentős részéért).

A dél-koreai hatóságok részben Kínát hibáztatják a légszennyezés drámai emelkedéséért. Úgy gondolják, hogy a Szöul térségében tapasztalható szálló por 50-70 százaléka Kínából sodródott át. Márpedig e területen él az ország népességének fele. A kínai gyárakból és sivatagokból származó port a folyamatosan nyugatról fújó szelek szállítják.

A kínai hatóságok azonban visszapasszolták a labdát a dél-koreaiak térfelére, azt hangoztatva, hogy nekik nincs közük a koreai légszennyezéshez. Azt javasolják a koreaiaknak, hogy először saját gyáraikat ellenőrizzék, mielőtt külföldön keresnének bűnbakot. Moon Jae-in dél-koreai elnök, akinek népszerűsége zuhanni kezdett a légszennyezési krízis kitörése óta, most arra utasította a hatóságokat, hogy működjenek együtt a kínai kollégáikkal, hogy megoldást találjanak a problémára. Felvetette, hogy a felhők mesterséges felduzzasztásával fakaszthatnának esőt, amely csökkenthetné a levegőben szálló por mennyiségét.

(Borítókép: SeongJoon Cho / Bloomberg / Getty Images Hungary.)

Forrás: Guardian

Rovatok