Index Vakbarát Hírportál

Kártevőt találtak több száz androidos appban

2019. március 14., csütörtök 10:20

Több száz androidos alkalmazásban elrejtett kártevőre bukkantak a Check Point nevű kiberbiztonsági cég szakértői, amit összesen már több mint 150 millió alkalommal tölthettek le a Google Playből – írja a Techcrunch.

A cég kutatói által SimBadnek keresztelt malware már több mint kétszáz alkalmazást fertőzött meg úgy, hogy reklámszolgáltató platformnak adja ki magát, aztán telepítés után egy másik kártevőt rak az eszközre, kijátszva ezzel a Google biztonsági rendszerét. A malware aztán a háttérben fut, és folyamatosan weboldalakat böngészik, ezzel generálva extra bevételeket.

A Check Point közzétette az érintett alkalmazások listáját, amiket a Google le is szedett az online boltjából, de ez a felhasználók eszközeiről nem távolította el őket. A legnépszerűbb alkalmazások között főleg szimulátorok vannak – a név is innen származik –, melyek közül van olyan, amit 2017 márciusa óta le lehet már tölteni.

A cég egyik szakértője elmondta, hogy a kártevő egyelőre csak adware, azaz reklámokat futtató program, de a későbbiekben ennél is nagyobb fenyegetéssé fejlődhet. A Google szóvivője nem kommentálta az esetet, valószínűleg azért, mert rendszeresen szednek le alkalmazásokat hasonló okokból: a hivatalos számok alapján tavaly 700 ezer alkalmazást távolították el.

Rovatok