Index Vakbarát Hírportál

Már-már betegesen pozitív a Honor okosórája

2019. március 14., csütörtök 16:19

Az örök kérdés, amikor viselhető okoseszközt venne az ember, hogy aktivitásmérőt válasszon vagy inkább meg se álljon az okosóráig, hiszen az úgyis tud majdnem mindent, amit az aktivitásmérő, de legalább úgy néz ki, mint egy óra, és vannak pluszfunkciói is.  Nyilvánvalóan fontos szempont az is, hogy melyiket engedheti meg magának a vásárló, ahogyan az is, hogy egyáltalán melyik tetszik jobban, de a kérdés azért ennél összetettebb. Nagyjából minden gyártó úgy pozicionálta eddig a termékét, hogy azoknak, akik inkább a sportteljesítményüket szerették volna jobban monitorozni, az aktivitásmérő lehet jó választás. Azoknak meg, akiket inkább az hoz lázba, hogy nem kell a villamoson vagy bárhol elővenni a telefont, hogy lássák a legfontosabb értesítéseket, de azért az is izgatja őket, hogy mennyit sétáltak egy nap, az okosóra a megfelelő választás. 

A Honor Watch Magic a klasszikus okosórás feladatokat természetesen ellátja – ami alatt nem azt értjük, hogy kiírja, mennyi az idő és milyen a hőmérséklet, hanem mindenféle üzeneteket és értesítéseket is tud kezelni –, de közben elég látványosan próbálták felturbózni a fitneszfunkcióit is. Ráadásul jelenleg 60 ezer forint körül van az ára, amivel nem feltétlenül a legolcsóbb ezen a piacon, viszont ár-érték arányban jól teljesít. 

Nyomokban emlékeztet a Huawei Watch-ra

Nyilván meg kell említeni az óra esetében, hogy első ránézésre nagyon emlékeztet az anyacég Watch GT órájára, és ez nem csak abban testesül meg, hogy mindkettő körszámlapos és van szíja meg oldalgombjai, ennél azért sokkal nehezebb megmondani, hogy éppen melyik van a kézen. A Honor órája valamivel vékonyabb, de azért az, hogy az egyik 12,6, a másik meg 9,8 milliméter, még nem annyira szembetűnő, hogy messziről beleüvöltene az ember az arcába.

Persze a két cég szereti külön kezelni a termékeket, de amíg egy Honor okosórához a Huawei Health Appot kell letölteni, addig nem túl meglepő, hogy ez a felhasználók fejében is összekeveredik, nem csak a kinézet miatt, hiszen a funkciók jelentős része is gyakorlatilag ugyanaz lesz, ugyanolyan elemzésekkel, grafikonokkal és beállítási lehetőségekkel. 

De csak nyomokban

Az oké, hogy mindkettő AMOLED kijelzőt kapott és milliméteres különbségek vannak a kijelző méretében is (a Huawei valamivel nagyobb). Az viszont már sokkal látványosabb, hogy a Honor Magic akkumulátora 178, míg a Watch GT-é 420 mAh, ezzel a papírforma szerint két hetet is elbír – ami ha használat közben nem is jelent egészen pontosan 14 napot, de egy hétnél biztosan tovább elvan –, míg a Honor órája hivatalosan 7 napot, gyakorlatban 4-5 napot bír, ami így sem rossz, de azért a kétszer ennyi üzemidő mégiscsak jobban hangzik.

Összességében azt lehet elmondani, hogy

a Honor Magic vékonyabb, nem olyan bumszli, kicsit talán sportosabb megjelenésű, és olcsóbb termék, majdnem azonos funkciókkal. 

Kezdjük a legfájóbb ponttal

Az igazi az lenne, ha a Google-féle Wear OS futna rajta, de nem az fut. Lehet nélküle élni, és nem érzi az ember minden pillanatban a Google fájó hiányát, de sokkal jobban megérné az árát, ha ez futna rajta. Igaz, hogy az sem tökéletes még, viszont egyre jobb lesz, ezért talán érdemes lett volna ezzel próbálkozni. Főleg, hogy okosóra esetében is azért legalább 1-2 éves, de inkább hosszabb használatról beszélünk, illetve jó lenne, ha arról beszélhetnénk. 

Még nehezebbé válik a döntés

Azzal, hogy telepakolták a Honor Watch Magicet fitneszalkalmazásokkal, egy fokkal nehézkesebbé vált az a kérdés, hogy akkor mi szerint érdemes választani az okosóra és az okoskarpánt között.  Ugyanúgy felismeri a sportokat, mint az aktivitásmérők, bár a lépcsőzésben vannak hiányosságai, pedig simán el lehetne ismerni sportként, ha az ember elég intenzíven csinálja, és nem csak emeletről lefelé. Azt viszont rendesen jegyzeteli, hogy munka közben hányszor álltunk fel az asztal mellől, hogy nap végén szomorúan lehessen konstatálni, ki mennyivel maradt el a céltól. 

Az okosóra vs okospánt kérdés további nehezítése, hogy a Honor Band 4 is elbánik az értesítések egy részével, megrezgeti a csuklónkat, ha bejön egy hívás, és óraként is egészen jól működik, sok adat elfér a kisebb méretű kijelzőn. Ráadásul kifejezetten sokáig bírja egy feltöltéssel, akár egy hétig is a csuklónkon hagyhatjuk, és nem kell foglalkozni vele. Nem kimondottan sportolóknak való, de akit csak mozgásra kell noszogatni munka közben, annak egy olcsó és jó megoldás.

Stresszmérő, amitől stresszes lesz az ember

Akik szeretik szürkeimportból beszerezni a kütyüiket, azoknak fontos infó, hogy a stresszmérés például a kínai piacra tervezett változatokban nem elérhető. Ez onnan derült ki, hogy már néhány napja próbáltam kideríteni a stressz-szintemet, de az óra ebben nem segített. Később kiderült, hogy nem azért, mert annyira alacsony a stressz-szintem, hogy azt még a gép sem észleli, hanem mert a tesztpéldány pont nem az európai piacra szánt darab.

Mindenesetre a pulzusom egy idő után felment a sikertelen stresszméréstől, amiből nem kell orvosnak lennem, hogy kikövetkeztessem, hogy valószínűleg a stressz-szintem se lett volna ideális, ha lehet mérni. Az európai piacra szánt darabokon elvileg ez a funkció is működik, de ha esetleg mégsem, és bárki már fizikailag érzi a stressz első tüneteit, az görgessen a légzőgyakorlatokra, és kövesse az utasításokat, hogy egy kicsit megnyugodjon. 

Alvásmérés gyökérkezeléssel

Az okoseszközök alvás- és pulzusmérése nagyon hasznos lehet, ha pontos. Nyilvánvalóan nem olyan értékek jönnek ki, mintha egy orvosi vizsgálaton venne részt az ember, de azért esetleges minták vagy kiugró értékek felfedezhetőek, és talán már az előtt eljuthat az orvoshoz, hogy megjelennének a konkrét panaszok.

Hogy mikor kezdi valaki az alvást, az több tényezőn is múlik. Az óra figyeli a mozdulatlanságot, az egyenletes légzést és a pulzust is, de ha a fogorvosnál, gyökérkezelés közben szundikálást jegyez fel, akkor felmerül a kérdés, hogy azt vagy a világ legjobb orvosa végezte, vagy túl sok a fájdalomcsillapító a szervezetben, esetleg mégsem olyan pontos az óra alvásérzékelése. 

A teszt többi napján azonban nagyjából eltalálta az éjjeli alvást, és nagyon részletes grafikont is készített belőle az alkalmazás, amiből például kiderülhet, hogy hiába érzi bárki is az ellenkezőjét, valójában teljesen jót aludt. 

Az alapkérdés, miszerint aktivitásmérőt vagy fitneszpántot érdemesebb-e venni, még mindig nem egyszerű, és kifejezetten személyfüggő, de

aki az okosóra mellett dönt, annak nem rossz választás a Honor Watch Magic. 

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok