Index Vakbarát Hírportál

A Spotify bepanaszolta az EU-nál az Apple-t

2019. március 14., csütörtök 12:13

Trösztellenes panaszt tett szerdán a Spotify az Európai Bizottságnál, mert álláspontjuk szerint az Apple úgy használja ki a saját platformjait, hogy ellehetetlenítse a versenytársait a zeneszolgáltatók piacán – írja a Motherboard.

A lépést svéd cég vezérigazgatója, Daniel Ek jelentette be egy blogposztban, ahol arról írt, hogy az Apple az iOS és az App Store segítségével hozza sokkal kedvezőbb helyzetbe saját streamelős szolgáltatását, az Apple Musicot.

Az Apple minden egyes, az App Store-ban lezajló tranzakció után 30 százalékot lefölöz az összegből, amit ugyan ki lehet kerülni – az Ubernek például nem kell fizetnie –, a Spotify-nak viszont nemcsak fizetnie kell, de még azt sem hagyják nekik, hogy más módon oldják meg a fizetést. Ek szerint

ez gyakorlatilag egy különadó, ami miatt előbb-utóbb kénytelenek lesznek árat emelni, így pedig máris az Apple Music lenne az olcsóbb választás.

Mint írta, emiatt a Spotify és több másik versenytársuk az utóbbi időben szépen lassan elesett olyan szolgáltatások használatától, mint a Siri, a HomePod vagy az Apple Watch.

Az Apple egyelőre nem reagált a vádakra, az Európai Bizottság egyik képviselője viszont elmondta, hogy beérkezett hozzájuk a panasz, és jelenleg a protokollnak megfelelően kezelik azt. A Bizottság egyébként nem szégyenlős, ha cégóriások felelősségre vonásáról van szó:

A Spotify a panasz mellett PR-kampányt is indított a probléma miatt, és egy videóban magyarázták el a problémát, Ek azonban hozzátette, hogy nem Spotify kontra Apple harcról van szó, hanem arról, hogy szeretnék, ha mindenkire ugyanazok a szabályok vonatkoznának.

Rovatok