Index Vakbarát Hírportál

Van egy jó hírünk, ha a kakaó ízéért szereti a kakaót

2019. március 14., csütörtök 19:38 | aznap frissítve

Magyarországi történetében először hívott üzemlátogatásra a Nestlé újságírókat, hogy megnézhessék a szerencsi gyárat. Az apropó: a multinacionális élelmiszeripari cég új instant kakaót kezdett gyártani, környezetbarát csomagolásban. Megnéztük, mi folyik a kétezres években a földdel egyenlővé lett szerencsi cukorgyár szomszédságában.

A svájci Nestlé 27 éve van jelen Magyarországon, 2400 magyar dolgozót foglalkoztat, és három gyára van: a szerencsi gyárban zajlik a kávé- és kakaóitalpor-gyártás és töltés, a diósgyőri üzemben üreges csokoládéfigurák készülnek (évente 120 millió darab), míg a Bükön található gyárban állateledeleket állítanak elő nagy volumenben.

A szerencsi üzem 1991 óta tartozik a cégcsoporthoz, itt készül többek között a Nesquik instant kakaópor és a Nescafé 3in1, csak hogy a két talán legismertebb Nestlé instant italport említsük. Évente több mint 30 000 tonna készterméket állítanak itt elő, az évente 30 milliárd gramm, ha csak a 17-18 grammos egyadagos kávéport vennénk alapul, kb. 1,7 milliárd kis tasakot töltene meg ennyi azonnal oldódó italpor.

A Szerencsen készülő italporokat jellemzően polietilén zacskóba csomagolja a Nestlé, ami a fenti évi 30 000 tonna terméket nézve, nagy mennyiségű, komoly környezeti terhelést okozó csomagolóanyagot jelent. A tengerektől a tányérunkig, a természetben és a táplálékláncban is megjelenő műanyag problémájára a több mint 150 éves élelmiszeripari nagyvállalat azt találta ki, hogy változtatnak a csomagolóanyagon.

Első lépésként 2018-ban létrehoztak egy új, környezetbarát, fenntartható csomagolási megoldások kutatásával és fejlesztésével foglalkozó csomagolástechnikai intézetet (Lausanne-ban), és célul tűzték ki, hogy 2025-re a felhasznált csomagolóanyagok 100 százaléka újrahasznosítható vagy újrahasználható legyen. A lausanne-i intézetben újrahasznosítható, biológiailag lebomló vagy komposztálható polimerekkel, funkcionális papírcsomagolásokkal, valamint a műanyag csomagolóanyagok újrahasznosíthatóságát növelő új csomagolási koncepciókkal és technológiákkal kísérleteznek.

A környezetbarát, újrahasznosítható csomagolóanyagokra való átállásnak első kézzel fogható állomása egy új termék, a Nesquik All Natural instant kakaópor piacra dobása, aminek március 4-én volt úgymond a premierje, és aminek apropójából a Nestlé körbevezetett néhány magyar és külföldi újságírót, riportert a szerencsi gyárban. Ilyen sajtólátogatásra idáig nem volt példa a Nestlé hazai üzemeiben, most a gyárat maga Hélene Kovalevsky, a Nestlé szerencsi gyárának francia igazgatója mutatta meg, mi pedig az alábbiakban képekben és röpke videókban osztjuk meg a látottakat.

Mivel élelmiszergyárról van szó, az üzemben fokozott higiénés szabályok vannak életben. Nemcsak a dolgozók, de a látogatók is tiszta védőöltözetben, haj- és szőrzethullást megakadályozó sapkában és maszkban léphetnek a gyártósorok közé. Belépés előtt alaposan meg is kell pucolni a munkavédelmi cipőt, hogy ne kerüljön be semmiféle szennyeződés kintről.

Az instant kakaópor négy fő részből áll: pörkölt, őrölt kakaóból, cukorból, az elkeveredést segítő szójalecitinből és az egyéb hozzávalók (aromák, fűszerek) keverékéből, az úgynevezett premixből. Ezeket egy keverőgépben adják egymáshoz a megfelelő arányban, majd egy malomban finom porrá őrlik az egészet.

A megváltoztatott összetevőjű, új instant kakópor bevezetése több szempontból is érdekes vállalkozás a Nestlé részéről, érdemes lehet figyelemmel kísérni a termék sorsát, hogy beváltja-e a cég hozzá fűzött reményeit.

Gyökeresen változtattak az összetevőkön: teljes mértékben természetes alapanyagokból készül, kizárólag nyers nádcukor, afrikai kakaó, szójalecitin, vanília és fahéj található benne. Kakaótartalma jóval magasabb a megszokottnál, 36 százalék, emiatt, valamint a nádcukor és a fűszerek miatt egész más, kissé kesernyésebb, teltebb, nem annyira édeskés az ízvilága a finomított kristálycukorral készült előző verzióhoz képest.

A szerencsi gyárban készülő új termék újrahasznosítható papírtasakban kerül forgalomba. A műanyagról papírra való átálláson dolgozó cég azt szeretné elérni, hogy a jövőben a lehető legnagyobb mértékben visszakerüljön a csomagolóanyag a fogyasztóktól, ennek érdekében szemléletváltást és szelektív gyűjtést szeretne elérni a termékeit vásárlóktól. Ez azért is fontos, mivel igazából nem tiszta, könnyen lebomló cellulózról, hanem fényezett, azaz a tasakok belső oldalán vékony rétegben műanyaggal laminált papírról van szó, aminek újrahasznosításához szakszerű hulladékipari feldolgozásra van szükség.

Az új összetevők és az új csomagolás miatt kezdetben nagyjából másfélszer drágább lesz az új kakaópor. Igaz, hogy a magasabb kakaótartalom miatt kábé feleannyit kell egy pohár tejben elkeverni, és környezetbarátnak mondott csomagolású terméket vásárolni is minden bizonnyal jobb élmény, mégis joggal feltételezhető, hogy az All Natural nem feltétlenül vesz repülőrajtot a boltokban az olcsóbb alternatívák mellett.

Az új kakaópor egyébként első körben Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Portugáliában és Spanyolországban kerül a boltokba, nálunk 2020-tól lesz kapható. Lesz amúgy belőle cukormentes változat is, amely viszont Európában Magyarországon fog először megjelenni, ha minden igaz, már 2019 őszén. (Egyébként a szerencsi gyárban készülő kakaó és kávé nagyjából 80 százaléka exportra készül, 24 országban kaphatók az itt készült termékek, Kanadától Trinidad és Tobagóig.)

A szerencsi üzem gyártósorai egyelőre kevéssé automatizáltak, az italporok zacskóba töltését gépek végzik, de például a dobozolást, a csomagolás utolsó fázisait a cég dolgozói csinálják.

Aki a gyár közvetlen közelében tartózkodik, magától is rájöhet, hogy milyen üzem dolgozik a térségben, elég ehhez mélyet szippantani a levegőből: kellemes kakaóillat érezhető az épületek környékén. Az illat az őrlő-, szárítógépek közelében a legintenzívebb, kívülről érkező, edzetlen orrnak már-már elviselhetetlen, talán azért is, mert valamennyi finom kakaópor a levegőbe is jut. Ez látszik a csöveken is, a fenti képen sem rozsda eszi a fémet, hanem leheletvékony kakaóréteg borítja.

Kesztyű és hajháló viselése még a dobozoló szalag mellett is kötelező.

A gyár maga viszonylag régi épületekben működik, és a berendezések egy jó része is benne van a korban. A látott gyártási szakaszok gépei modernek ugyan, de összességében távol állnak a 21. századi hitech élelmiszeripari üzemekről alkotott képünktől.

A fent látható gép a pár évvel ezelőtt modernizált csomagolósoron dolgozik, a már becsomagolt termékeket ellenőrzik vele röntgenesen, segítségével kiszűrhető a legcsekélyebb szennyeződés, idegen anyag is.

A Szerencsen készülő új Nesquik instant kakaópor egy tasakjába 168 gramm termék kerül. A bevezetőben már játszottunk egyszer a számokkal, spekuláljunk egy kicsit itt is: ha az évente gyártott 30 000 tonna italpor mind All Natural kakaópor lenne, akkor kb. 180 millió tasak csusszanna ki a fentebb látható röntgengépből a dobozoló szalagra.

Lehet, hogy az italporgyártás során a régi, megbízható gépek még sokáig zakatolhatnak, de a technológiai fejlődés a csomagoló részlegen javában tetten érhető. Az biztos, hogy ezt a dobozhajtogató gépet Tóték is megirigyelnék. A Nestlé büki állateledelgyára képviseli egyébként hazánkban a svájci cég csúcstechnológiáját, reményeink szerint a közeljövőben oda is bepillantást nyerünk.

Szerencsen 2006 januárja óta érzékszervi labor is működik, ahol a gyártott termékek kóstolásos vizsgálatai zajlanak (független bírálókból álló érzékszervi panel teszteli az instant italporok ízét, illatát), valamint egyéb, a termékfejlesztéshez, illetve a termékek minőségéhez kapcsolódó objektív vizsgálatokat is végeznek. A laborban megismerkedhettünk a kakaógyártás fő alapanyagával, a kakaóbabbal, illetve a feldolgozás során abból készülő köztes termékekkel, a tört kakaóval, a darálás során keletkező úgynevezett kakaólikőrrel (amiből csokoládé is készülhet), a kakaólikőrből préseléssel kinyert kakaóvajjal (a nagy sárga tömb) is.

Végezetül térjünk vissza kicsit a környezetvédelem kérdésére. A műanyag csomagolóanyagok a világ legnagyobb környezetszennyező faktorai közé tartoznak, az utóbbi években döbben rá az emberiség, hogy mekkora mértékben özönlötte el a tengereket, óceánokat az emberek által termelt plasztikhulladék. A Nestlé, a világ legnagyobb multinacionális élelmiszeripari vállalataként felelős azért, hogy mennyi és milyen csomagolóanyag kerül ki a gyáraiból, és közvetve azért is, hogy mennyi kerül a természetbe bármiféle újrahasznosítás nélkül.

A kakaóporos tasakok terén megkezdett váltás mindenképp dicséretes lépésként értékelhető. Ha mi Nestlé lennénk, környezettudatos nagyvállalatként, a pár grammos kiszerelésben, gyakorlatilag soha le nem bomló műanyag tasakokba tonnaszám csomagolt instant kávéval folytatnánk a harcot saját magunk ellen.

Borítókép, videó loopok: Fiantok Dániel/Index
Fotók: Nagy Attila Károly/Index

Rovatok