Index Vakbarát Hírportál

Golyóként lőnek ki a sejtek az emberi szövetben

2019. március 14., csütörtök 16:26 | aznap frissítve

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a sejtek előszeretettel mozognak az emberi testben, egy kutatás során azonban most kiderült, hogy képesek kilőni magukat, így pedig lényegesen gyorsabban tudnak haladni, mint azt eddig hittük – írja a Science Alert.

A tanulmányt [.pdf] a Nature Communications szaklapban tették közzé a kutatók, akik egy kísérlet során megfigyelték, hogy a sejtek úgy tesznek meg rövid idő alatt nagy távolságokat, hogy belekapaszkodnak a rostos szövetbe, aztán a felhalmozott feszültség segítségével szó szerint kilövik magukat. 

A kutatók a jelenség megfigyeléséhez a szerveket körülvevő szövethez hasonló mesterséges szövetet hoztak létre, ami segítheti, de akadályozhatja is a rákhoz hasonló betegségek terjedését.

Teljesen ledöbbentett, hogy egy sejt képes ilyen gyorsan haladni, de ennél is meglepőbb volt, hogy több sejttípusnál megfigyeltük ezt, és minden esetben azt találtuk, hogy jóval gyorsabban mozognak, mint a sejtek általában

– mondta William Wang, a tanulmányban résztvevő egyik kutató, egy társa pedig hozzátette, hogy korábban még sosem találkoztak hasonló sebességgel mozgó sejteknél.

A kutatók azt figyelték meg, hogy ez a fajta mozgásforma elsősorban a mezenchimális sejtekre jellemző olyan rostos szövetben, ami éppen elég ellenálló ahhoz, hogy meg tudjanak benne kapaszkodni. A tanulmányból az is kiderült, hogy elképzelhető, hogy a rák terjedése mögött is ez a jelenség állhat, de arra is kitértek, hogy ezt arra is fel lehetne használni, hogy egészséges sejteket juttassanak el a test egyik pontjáról a másikba.

Rovatok