Index Vakbarát Hírportál

A szovjet-orosz tudomány dicsőségét hirdeti Moszkva alternatív emlékművilága

2019. március 16., szombat 23:10

A 2015-ös Budapesti séták a tudomány körül és a 2017-es New York-i séták a tudomány körül után új könyvvel jelentkezett a Hargittai házaspár. Hargittai Magdolna Széchenyi-díjas kémikus, kutatóprofesszor, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja és férje, Hargittai István Széchenyi-díjas kémikus, tudománytörténész ismeretterjesztő munkásságuk újabb állomásaként ezúttal moszkvai gyűjtőmunkájukat mutatják be a 362 oldalas, fotókkal gazdagon illusztrált Moszkvai séták a tudomány körül című kötetben.

Ahogy a két előző, ez a könyv is az adott város – jelen esetben az orosz főváros – tudósokkal, tudományokkal összefüggő szobrait, emlékműveit, tudománytörténeti szempontból fontos épületeit, helyeit mutatja be. Talán a szovjet időszak mindent átható propagandájának köszönhető, de nincs még egy olyan város, ahol annyi tudósoknak szentelt emlékmű, szobor, emléktábla lenne, mint Moszkvában. A nyolc fejezetre osztott könyvben található – körülbelül nyolcszáz, zömében a szerzők által készített  fénykép is ezt bizonyítja.

Az egyetemi város, a kutatóközpontok sokaságának is otthont adó Moszkva számos ünnepelt, és legalább annyi elfeledett tudósra emlékezik, de a kötet nem csak róluk szól: a képek mellett megelevenedő történetek azokról is szólnak, akiknek politikai okokból nem lehetett emlékművük.

Egy moszkvai villámlátogatás, gyors városnézés során ezek nagy része nem kerül az egyszeri turista szeme elé, ilyen szempontból rendkívül élvezetes és hiánypótló a könyv, ami már-már egy alternatív Moszkvát mutat be, jóval a Vörös tér, Kreml, Tretyakov ortodox szentháromságon túl. És persze nem utolsó sorban roppant szórakoztató a könyv leírásait olvasni és a hozzájuk tartozó képeket szemlélni, megismerkedni a néhol bizarr, néhol giccses, sokszor monumentális, de legtöbbször inkább izgalmas szobrokkal, emlékművekkel. Az alábbi nagyképes válogatás ezekből ad közre egy csokorra valót.

Rovatok